Att Sverigedemokraterna får mer inflytande över klimatpolitiken oroar oppositionen – som ser sänkta ambitioner.
– Jag hade önskat att regeringen lutade sig framåt och presenterade skarpa förslag för hur man vill minska utsläppen, säger Centerpartiets ledare Muharrem Demirok.
Regeringen och SD har enats om en ny gemensam klimatpolitik. Bland annat innebär uppgörelsen att SD ställer sig bakom Sveriges mål om nollutsläpp 2045. I gengäld får SD exempelvis inflytande över den kommande klimathandlingsplanen och en översyn av transportmålet 2030.
Muharrem Demirok tycker att det var ”många ord men lite innehåll” på Tidöpartiernas pressträff med bland andra klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
– Det är tydligt att regeringen inte är överens om klimatmålen. Man är överens om det långsiktiga målet 2045 men oense om vad 2030-målet faktiskt innebär. Det är oroande och betyder att regeringen kommer att skjuta in etappmålet om 2030 i miljömålsberedningen. Det innebär att ambitionen är att sänka målet, säger han och tillägger att det borde vara tvärtom.
– Vi vill att ambitionen för 2045 ska höjas till att klimatneutralitet ska nås redan 2040.
Minskar enigheten
Demirok tycker att regeringen borde ägna mer tid åt att ”presentera lösningar” än att ”skjuta frågan framför sig”.
Han befarar ökad splittring kring klimatpolitiken.
– Sju av åtta riksdagspartier står bakom nuvarande klimatmål. Om ambitionerna för 2030 ska sänkas och ses över gör regeringen oss alla en enorm björntjänst genom att minska den enighet som redan finns i dag, säger han.
"Ökade utsläpp"
Miljöpartiet språkrör Märta Stenevi kommenterar i ett sms till TT.
”Romina Pourmokhtari fick SD:s underskrift på ett mål som ligger 22 år fram i tiden, SD fick ökade utsläpp och ett slopat transportmål till 2030”, skriver hon och fortsätter:
”Tidöpartierna säger att de inte vill ha en nedstängningspolitik och betonar vikten av elektrifiering samtidigt som de dödade den svenska elbilsmarknaden över en natt när de tog bort elbilsbonusen.”