När jag jobbade på fritids brukade jag ibland baka kokosbollar med barnen på skolan på fredagar. Baka kokosbollar är också något man sedan en tid tillbaka gör på Kronobergshäktet i Stockholm. Bakgrunden är att det är allt fler minderåriga som sitter häktade.
Detaljen med kokosbollarna är en hjärtskärande påminnelse om att när vi pratar om gängvåldet så är det i många fall faktiskt barn som det handlar om. Enbart Kronobergshäktet har i dagsläget 70 personer intagna som är under 21 år, varav tio är minderåriga. Även på landets fängelser ökade andelen unga med 6 procent mellan år 2021 och 2022, en ökning som lär fortsätta de närmaste åren.
Häktningstiderna har också blivit allt längre. Minderåriga ska egentligen bara sitta i häkte i max tre månader, men häktningstiden kan förlängas på begäran av åklagare och det normala nu är att de flesta sitter häktade i sex till åtta månader. Det är en väldigt stor del av ungdomstiden som rinner iväg medan man väntar på rättegång, och eftersom de inte blivit straffade ännu går det inte att utesluta att en del av dem faktiskt är oskyldiga.
Det går att se ett flertal orsaker till att så många unga dras in i gängvåldet. Ofta är det personer som kommer från fattiga förhållanden med dåliga framtidsutsikter som luras in i våldsspiralen med lockbetet att de snabbt kommer tjäna massor av pengar. Att konsekvenstänkandet inte är fullt utvecklat ännu är förmodligen också en bidragande orsak till att våldet ofta blir så grovt.
Regeringens svar på gängvåldet har hittills framför allt varit att utöka straffen och slopa ungdomsrabatten. Jimmie Åkesson har i intervjuer sagt att han vill att barn som bara är 13 år gamla ska kunna dömas till livstids fängelse. Frågan är vilka problem man tror sig lösa med det här. Åkesson och regeringen tycks tro att bara vi låser in tillräckligt många så kommer brottsligheten upphöra, men det fungerar inte så. Så länge som vi inte på allvar tar tag i de bakomliggande strukturella orsakerna – segregeringen, ojämlikheten och rasismen – så kommer det alltid att komma nya personer som kan fylla platserna från dem som blivit inlåsta. Så där kan vi fortsätta tills hela Sverige har blivit ett enda stort fängelse.
Givetvis har den som begår ett brott också ett eget ansvar, men att så många unga i dag sitter i häkte eller är fängslade måste ses som ett grovt underbetyg till oss som samhälle. Istället för att ingjuta framtidshopp så tror vi att vi ska kunna straffa oss fram till ett bättre och tryggare samhälle. Låt oss istället sträva mot ett samhälle där alla unga får samma livschanser och där ingen ska behöva baka kokosbollar omgiven av övervakningskameror och vakter.
Under allhelgonahelgen tog sig hundratals personer in på det obemannade stadsbiblioteket i Göteborg, men inte för att förstöra något utan för att låna böcker.
Massakern i Gaza.