I samband med minnestunden för 17-åriga Armita Geravand i söndags misshandlades och greps flera av de sörjande, bland dem människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh.
Flera av kvinnorna tog av sig slöjorna under minnesstunden för att hedra ett av de senaste offren för den iranska moralpolisen. När de kom ut från moskén möttes de av polis.
– Jag blev knuffad bakåt med våld, och såg på när de misshandlade dem som höll i plakat med protester. Jag kunde själv räkna till minst åtta personer som blev våldsamt misshandlade och gripna. Jag har ingen aning om var de togs, säger en Teheran-baserad journalist som bevittnade händelsen till The Guardian.
Flera journalister som tidningen talat med bekräftar att civilklädda poliser rörde sig bland människor som samlats på begravningsplatsen, för att senare misshandla och gripa flera personer. Samtliga vill vara anonyma av rädsla för repressalier.
Trakasseras med hijablagen
Bilden av när Armita Garavand bars ut medvetslös från ett tunnelbanetåg den 1 oktober sändes i statlig tv och blev viral. Liksom Jina Amini, vars död för ett drygt år sedan utlöste de största protesterna på decennier, anklagades 17-åriga Geravand för brott mot lagen om obligatorisk hijab.
Människorättsgruppen Hengaw var först med att rapportera om händelsen. I en artikel om Armita Garavands död skriver Hengaw att regimen gripit familjemedlemmar, pressat vänner och anhöriga, och spridit desinformation under de 28 dagar hon låg i koma på sjukhus under strikta säkerhetsåtgärder. Regimen har hävdat att hennes tillstånd berodde på ett ”tryckfall” i tunnelbanan och Hengaw konstaterar att endast delar av övervakningsfilmen offentliggjorts.
Efter begravningen har det iranska lärarförbundet fördömt Garavands död, och i ett uttalande tagit ställning mot att hon och andra unga kvinnor trakasseras med hjälp av hijablagen.
Hårdnande förtryck
Under det gångna året har skolflickor blivit en viktig protestgrupp, och många unga kvinnor har betalat ett högt pris för sitt motstånd. Antalet skolflickor som avsiktligt har förgiftats är nu uppe i över 1 200, och flera unga kvinnor har dött efter påstådda sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor.
– Den iranska regimens förtryck hårdnar allt mer. Att tillgripa våld och arrestera kvinnor som deltar i en fredlig minnesstund för att hedra en ung flickas död visar hur desperat regimen är att tysta all opposition, säger Kerstin Almegård, ordförande i Svenska Pen.
Nasrin Sotoudeh är en av kvinnorna som tog av sig slöjan under minnesstunden för Armita Garavand och efteråt misshandlades och greps tillsammans med andra kvinnor och fördes till fängelse.
I mötet med åklagaren vägrade Sotoudeh att bära hijab, berättar maken Reza Khandan för MS Magazine. Hennes glasögon hade gått sönder vid polisens attack så han tog med sig ett par hela men fick inte överlämna dem.
Farlig situation
Sedan i måndags befinner hon sig i det ökända kvinnofängelset Qarchak och får inte ta emot besök. Nasrin Sotoudeh har tillbringat många år i det fängelset och tillämpar nu samma metoder för motstånd som tidigare – hungerstrejkar och vägrar ta sina mediciner. Detta enligt en nära vän till Sotoudeh som MS Magazine talat med.
– Nasrin är i en farlig situation på grund av hjärtproblem, omständigheterna i Qarchak-fängelset och hungerstrejk. Vi är oroliga för hennes hälsa. Nasrins glasögon gick sönder vid gripandet och misshandeln. Det visar hur hårt de slog henne, men vi vet inte hur mycket skador hon åsamkades, säger Reza Khandan.
Nasrin Sotoudeh tilldelades Svenska pens Tucholskypris 2018. Samma år greps hon för sitt arbete med att företräda oppositionella, religiösa minoriteter och kvinnor som öppet trotsat den obligatoriska hijablagen, och dömdes till 38 års fängelse. Hon satt även fängslad 2010-2013 och har bland andra försvarat nobelpristagaren Shirin Ebadi. 2020 tilldelades Sotoudeh Right livelihood-priset för sin djärva kamp. Strax innan gripandet i söndags utkom hennes bok Women, life, freedom: Our fight for human rights and equality in Iran.
”Monstret är hungrigt”
”Om förtryckets monster har satt bo i ett hörn av världen betyder det inte att det inte kommer att gå upp och röra på sig. Nej, det har redan börjat stryka omkring. Monstret är hungrigt och drömmer om att ta över världen. Vi måste komma över våra rädslor, stå upp mot monstret och se det i ögonen”, skriver Sotoudeh i boken, som översatts av Jeff Kaufman.
Kaufman producerade och regisserade dokumentärfilmen Nasrin, som hade svensk biopremiär den 8 mars 2023. Han ser gripandet och misshandeln av Sotoudeh och flera andra vid minnesceremonin som ”ytterligare en grymhet av en regim som inte representerar det iranska folket och som är beredd att göra allt för att hålla fast vid makten”.
– För de av oss som känner och älskar Nasrin, och för alla som med rätta beundrar henne är det här förkrossande. Alla politiska fångar i Iran borde friges, säger han till MS Magazine.