Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt och väntas bli ännu större. Flera sjukhus har redan tvingats ställa om för att tackla personalbortfall – och fler lär följa efter, enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén.
Genom bland annat statiskt från avloppsvatten och sökningar i 1177 har Folkhälsomyndigheten en relativt bra koll på smittspridningen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
Antalet bekräftade fall under förra veckan var 1 992, en ökning med 55 procent jämfört med veckan innan. Folkhälsomyndigheten tror att smittspridningen kommer att öka ännu mer innan det vänder nedåt igen.
– Någon gång under hösten förväntade vi oss att vi skulle få en klar ökning av covid-19. Nu verkar det som att en större ökning är på gång, det är mycket som talar för det, säger Magnus Gisslén.
Tidigare under hösten var smittspridningen mer regional. En konsekvens av ”tillfälligheter”, enligt Gisslén, men nu syns ökningen av covid-19 i nästan samtliga regioner.
Isolerade avdelningar
Flera sjukhus och kommuner har redan behövt prioritera om när personal insjuknat och patienter med covid-19 lagts in för vård på isolerade avdelningar.
Magnus Gisslén tror att fler sjukhus kommer att följa efter, men han poängterar att erfarenhet finns från hanteringen av influensan och vinterkräksjukan.
– Covid-19 är en ytterligare en spelare som kommer in och ställer till det lite grann, men det är hanterbart, säger han.
Sjukvården är ju tajt och det finns inte stora marginaler. Man kanske har personalbrist till att börja med och så blir personal sjuk. Då är det klart att man måste prioritera om sin verksamhet.
Hög tid att vaccinera sig
Gisslén säger att det är dags för personer i riskgrupper att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa, även om influensasäsongen väntas dra i gång först senare under hösten/vintern.
Båda två ökar riskerna i samma grupper, så därför är det viktigt att man har skydd mot bägge infektionerna.