Att odla utan gräva – den så kallade ”No dig”-metoden – har blivit allt populärare, liksom att överlag lägga sig i mindre och låta det vilda ta över mer i trädgården. Detta syntes på Bokmässan i Göteborg som ägde rum i helgen där flera samtal på mässans gröna scen handlade om just detta.
– Många lider av en trädgårdsstress, men naturen vet själv vad det är den ska göra, säger Ingrid Rogblad när hon äntrar scenen för ett samtal med rubriken ”Få en rikare trädgård medan du snålar och latar dig”.
Ingrid Rogblad är projektledare på FOR – Fritidsodlingens riksorganisation och driver tillsammans med Erik Hanson projektet Rikare trädgård. Projektet går ut på att samla guider, tips, filmer och artiklar om hur man kan få en trädgård med en rikare biologisk mångfald.
Enligt Ingrid Rogblad är en av genvägarna till att lyckas att helt enkelt göra mindre. Själv har hon varit trädgårdskolonist i 50 år och har märkt hur trenderna har svängt fram och tillbaka.
– Jag brukar säga att förr i tiden var man hållbar utan att veta om det, säger hon och lyfter fram sådant som att man lagade och lappade saker istället för att slänga och köpa nytt liksom att man odlade utan att köpa färdigproducerad jord eller använde insektsgifter.
Nu ser hon hur pendeln börjar svänga tillbaka och allt fler intresserar sig för hur man kan odla utan att utarma jorden eller minska den biologiska mångfalden.
Klipp inte gräset
Så hur gör man då? Ingrid Rogblad kommer med en hel del handfasta råd och tips. Till exempel att inte klippa gräsmattan utan låta den växa och på sätt locka dit fler pollinatörer.
– På 80-talet tyckte man ju att det var snyggt med axelvaddar, men det ändrades sen. Om vi kunde ändra oss om det borde vi väl kunna ändra synen på vad en fin gräsmatta är också.
Andra råd är att ta vara på regnvattnet, att använda så kallat guldvatten (det vill säga kiss) och att låta död ved ligga kvar på marken.
– Många städar i trädgården på hösten – gör inte det. Låt istället löv och annat ligga kvar på marken så att marken kan suga upp näringen, uppmanar hon.
Låt mikrolivet leva
Något av det viktigaste att inse, menar Ingrid Rogblad, är att väldigt mycket av livet i jorden pågår under ytan. När vi gräver och vänder upp och ner på jorden förstör vi mikrolivet och utarmar jorden vilket i sin tur leder till att vi måste köpa planteringsjord som ofta innehåller torv.
Om vikten av att inte gräva handlade också författaren och trädgårdsjournalisten Bella Lindes föredrag ”No dig och täckodling”. Bella Linde inleder med att göra en drastisk jämförelse.
– Hur skulle det se ut om vi vände upp och ner på staden här utanför, om alla hus, gator och spårvagnar hamnade huller om buller? Det skulle bli kaos – inte sant?
På samma sätt menar hon kan man se på det som händer när vi gräver runt i jorden och förstör livet för alla de daggmaskar, mångfotingar och annat som trivs i jorden.
Förutom att man förstör mikrolivet finns det också många andra fördelar med att inte gräva, menar Bella Linde. Till exempel ökar kolinbindningen i marken. Om jorden inte är bar så sväljer den mer vatten och risken för översvämningar minskar, dessutom sprider sig inte ogräset lika lätt.
– Att inte gräva är enklare, det spar tid och är ekonomiskt, säger Bella Linde.
Om man inte vill gräva i trädgården finns det två vanliga metoder som man kan tillämpa, den ena är kompostbäddar och den andra lasagnebäddar.
Kompostbäddarna skapar man genom att lägga ut kartonger eller tidningspapper på marken och täcka över med jord som man har skapat i komposten. Bella Linde rekommenderar 80 cm breda bäddar och cirka 2-3 decimeter höga.
När man skapar en lasagnebädd lägger man istället lager på lager med organiskt material i bädden. Det grövsta materialet, till exempel grenar, längst ner och därefter alltmer finfördelat material ju högre upp man kommer. Man kan till exempel använda ensilage, löv, gräsklipp, kompost, växtdelar, stallgödsel och tång. När man sedan ska så fröer kan man bara ta någon näve jord just där man ska så. En viktig sak att tänka på är också att inte trampa runt i bäddarna säger Bella Linde och visar bilder på en trädgård där en man har byggt speciella spångar som han kan gå på.
Finns det då inga nackdelar med det här? Jo, en kan vara att alla trädgårdsodlares fiende, mördarsnigeln, trivs bra bland löv och ensilage där den kan gömma sig.
– Men om du använder kompost som redan har brutits ner till jord så blir det i alla fall lättare att få syn på mördarsniglarna, säger Bella Linde.