Enligt TCO utvisar Sverige fackligt oppositionella tillbaka till Belarus, och diktatorn Aleksandr Lukasjenko, där de hotas av långa fängelsestraff.
– Det är i princip omöjligt att utöva fritt fackligt arbete i Belarus. Fackliga företrädare har förföljts för sina aktiviteter, massarresterats och dömts till långa fängelsestraff, säger José Pérez Johansson, internationell sekreterare på TCO, till tidningen Kollega.
Till tidningen berättar en facklig aktivist, Ala Tsvirko, att hon efter hot från KGB-agenter flydde Belarus tillsammans med sin dotter. Men Migrationsverket anser att hon inget har att frukta längre.
Världsfacket, International Trade Union Confederation, (Itucs) årliga rapport, 2023 ITUC Global Rights Index, visar att Belarus är ett av världens tio sämsta länder för arbetare och fackföreningsledare och skriver att ”den vitryska regeringen konsekvent ökat förtrycket mot de oberoende fackföreningar med hjälp av arresteringar och dömts till långa fängelsestraff med falska anklagelser”.
Enligt Union to Union har 41 fackliga ledare dömts till upp till 15 års fängelse anklagade för ”extremism” och ”terrorism”.
TCO: Sverige bryter mot FN:s resolution
TCO menar att utvisningarna kan strida mot FN:s resolution om mänskliga rättigheter. Till Kollega berättar José Pérez Johansson om att FN-organet ILO i juni antog en resolution om sanktioner mot Belarus. Vilket innebär att Sverige och alla medlemsstater ska se till att principen om ”non-refoulement” efterlevs.
Principen om non-refoulement är en internationell princip som appliceras av stater i samband med flyktingar. Den ska skydda flyktingarna mot utvisning eller avvisning när deras liv eller frihet är i fara. Källa : Wikipedia
Enligt TCO och José Pérez Johansson saknar Migrationsverket kunskap om läget i Belarus.
Förra året sökte 130 belarusier asyl i Sverige. 98 procent av dem fick avslag på sin ansökan, skriver Kollega och hänvisar till statistik från Migrationsverket – som begärts ut av organisation Belarus folkambassad i Sverige – en organisation som kämpar mot diktaturen i Belarus.
Syre har sökt Migrationsverket för en kommentar.
Läs mer i Syre:
Världsfacket: De 10 värsta länderna för fackliga rättigheter