Bokmässan i Göteborg är officiellt igång, med ett fullspäckat program av framträdanden, boksigneringar, montersamtal och seminarier. Syre har sammanställt ett urval av programpunkter på tema klimat och miljö, med alltifrån samtal om behovet av nedväxt till en föreläsning om en framtid utan djurfabriker.
Klimatkris och handlingskraft
Fredag 13:00-13:45
När den temperamentsfulla trettonåringen Bao förstår att de planerar att asfaltera skogen bakom skolan blir hon först rasande och sedan organiserar hon en motståndsrörelse. Trettonåriga Athena är aktivist och säger vad hon tycker – hur ska man annars rädda världen? Nora Dåsnes, aktuell med Låt skogen leva! och Elin Ek, aktuell med Athena. Barndom i fara! har båda skrivit fram två starka och unga karaktärer som tar kampen för klimatet och mot den vuxna generationens själviskhet. Ett samtal lett av journalisten och författaren Shora Esmailian om att skriva om klimathotet för unga och om att förvandla framtidsoron till handling.
Läs mer här.
Krävs det nedväxt för att rädda klimatet?
Fredag 29 september, 14:00-14:45
Måste vi offra kapitalismen för att rädda klimatet? Det menar den tyska ekonomen Ulrike Herrmann som i den uppmärksammade boken Kapitalismens slut – Myten om grön tillväxt, pläderar för ”nedväxt” istället för tillväxt. Det räcker inte med en grön omställning av ekonomin, hävdar hon. Vi måste helt byta ekonomiskt system. Men vad skulle ett sådant systemskifte innebära – för välstånd, demokrati och miljöpolitik? Herrman samtalar med Kalle Sundin, utredare Katalys, och Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet och författare till Den öppna klimatpolitiken och dess fiender. Programledare: Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet.
Läs mer här.
Föreläsning om en framtid utan djurfabriker
Lördag 09:15-10:00
Djurfabriker beskrivs av ledande forskare för en tickande bomb för nya pandemier och som ett hot mot klimatet, men inte minst innebär djurfabrikerna förödande konsekvenser för djuren. Under den här föreläsningen får du svar på frågor om varför vi egentligen har djurfabriker i Sverige, vilka konsekvenser de får och vad som behöver göras för att skapa en hållbar värld, för såväl djur, människor och klimat.
Föreläser gör Camilla Bergvall som är riksordförande för Djurens Rätt som just nu driver den globala kampanjen End of the Line for Factory Farming. Med visionen om en värld där djur respekteras som kännande individer är Djurens Rätt en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med omkring 50 000 medlemmar i Sverige.
Läs mer här.
Få en rikare trädgård medan du latar dig
Lördag 10:00-10:20
Låter det otroligt? Då ska ni passa på att ta del av detta föredrag om hur man genom att förstå mer om naturens kretslopp kan bli smartare i trädgården. Låt naturen bli din samarbetspartner och trädgårdslivet blir roligare och kostar mindre. På köpet får du en hållbar och klimatsmart trädgård som också kan inspirera andra. Ibland är det till och med bäst att låta bli att göra vissa saker. Det blir också en del andra smart-lata tips som kan förenkla livet och ge en mer hållbar vardag.
Läs mer här.
Har dagens demokrati plats för klimataktivister?
Söndag 13:00-13.20
Ökad repression känns inte som något som hör hemma i en demokrati 2023, men faktum är att det sker här och nu. Klimataktivister har varit aktiva i olika skepnader sedan lång tid tillbaka i Sverige, men aldrig förr har straffen varit så hårda som de är nu. Även här i Göteborg har påföljderna ökat bara mellan 2022 och 2023, från lägsta till max dagsböterna i straffskalan. Det är en anmärkningsvärd utveckling, speciellt med tanke på att FN i sin specialrapport A76/222 direkt uppmanar stater att ”vända andra kinden till” och låta bli att ge rättsliga påföljder för fredlig civil olydnad för att uppmärksamma klimatkrisen. Arrangör: Extinction Rebellion & Studiefrämjandet med stöd av Västra Götalandsregionen.
Läs mer här.