Colombia är det farligaste landet för miljöaktivister – ifjol mördades 60 aktivister som kämpar mot utvinning av naturresurser och för klimatet i landet, skriver miljö- och människorättsorganisationen Global Witness i sin årliga rapport, som har sammanställt den här typen av dödsfall sedan 2012.
2022 fick minst 177 sätta livet till för sin kamp för miljön. 88 procent av morden skedde i Latinamerika – ett av fem av dessa mord ägde rum i Amazonas regnskog, enligt en rapport, Standing Firm, från organisationen Global Witness.
Andra länder där miljöaktivister lever farligt, förutom Colombia, är Brasilien med 34 mord, Mexiko med 31, Honduras 14 och Filippinerna med 11 mord.
Sammanlagt har minst 1 910 miljöaktivister mist livet sedan 2012.
– Under alltför lång tid har de som är ansvariga för de dödliga attackerna kommit undan. Våld, hot och trakasserier används också för att tysta försvarare runt om i världen. Trots att de hotas av oansvariga företags- och regleringsåtgärder står denna globala rörelse av människor, förenade av beslutsamhet och ett åtagande att försvara sina hem och samhällen, fast – och de kan inte och kommer inte att tystas, säger Shruti Suresh, på Global Witness och en av medförfattarna till rapporten, skriver Natursidan.
Värst drabbade är världens urfolk – som utsätts för flest mord. Fler än vart tredje offer tillhörde ett urfolk.
Global Witness menar att en stark bidragande orsak till att brotten fortsätter är att de inte prioriteras, inte utreds ordentligt och att väldigt få personer döms.
FAKTA:
• Global Witness är en icke-statlig organisation, NGO, grundad 1993 och som jobbar med att ”hitta samband mellan naturresurser, korruption och mänskliga rättigheter.”
• Organisationen blev känd för allmänheten 1998 då Global Witness släppte en rapport som avslöjade den fruktansvärda sanningen bakom de dyrbara diamanter som västvärlden köpte i sina butiker. Benämningen på denna sorts diamanter kom att bli blodsdiamanter.
• Organisationen har kontor i London och Washington. Global Witness uppger att den inte har någon politisk tillhörighet.
Storföretag och regeringar anklagas
Även från rättsväsendet kommer hot i och med att allt fler regeringar inför eller vill kriminalisera protester mot miljöförstörelse, skriver Global Witness.
Det gjorde även 400 ledande experter år 2021, däribland författare till FN:s IPCC-rapport, som gick ut och varnade världens regeringar för den här utvecklingen, skriver Natursidan.
– Regeringar runt om i världen måste omedelbart ta itu med det meningslösa mördandet av dem som står upp för vår planet och skyddet av värdefulla ekosystem, vilket har en avgörande roll för att hantera klimatnödläget. Det krävs gemensamma åtgärder på regional, nationell och internationell nivå för att få ett slut på det våld och de orättvisor som de utsätts för. Alltför många liv har redan gått till spillo. Vi har inte råd att förlora fler, säger Shruti Suresh, på Global Witness, i en kommentar.