Startsida - Nyheter

Energi · Kan själv

Håll dig varm i vinter och spara energi

Fönstertätning är en bra grej för att inte släppa ut för mycket värme.

Vintern är snart i antågande och redan nu kan det vara bra att fundera över om det finns något du kan göra för att ha det varmt och skönt utan att skruva upp elementen till max. Genom att hushålla med energi gör man både miljön och plånboken en tjänst, och det finns mycket som går att göra med enkla medel. Här tipsar vi om fyra metoder.

Klä dig rätt

Att ha på sig tjocka kläder inomhus kan kännas klumpigt och jobbigt. Men man behöver inte dra på sig en dunjacka eller termobyxor för att slippa hacka tänder, det viktigaste är att se till att skydda de kroppsdelar som man lätt riskerar att frysa om som huvud, fötter, handleder och hals. Ett par tofflor och något runt halsen och handlederna kommer göra att det känns betydligt varmare.

På till exempel Youtube kan du hitta gott om instruktionsvideor för hur du stickar ett par tofflor, en sjal, handledsvärmare eller så kallade torgvantar med hål för fingertopparna, så att du kan använda exempelvis tangentbord. 
Vill du göra ett par riktigt enkla handledsvärmare kan du gå tillväga på följande vis:

1. Leta upp ett par gamla strumpor med hål i.

2. Ta en sax och klipp av strumporna strax över hälen.

3. Trä den över handen och voilà!

4. Om du vill kan du också fålla in kanten där du har klippt så ser det lite snyggare ut, men har du tröjan över så syns det inte.

Så här gör du handledsvärmare, steg för steg. Foton: Valdemar Möller

Isolera mera

Även om du inte har tid eller lust att lägga en massa pengar på att tilläggsisolera så finns det ändå en del enklare saker du kan göra för att hålla dig så varm som möjligt. En första sak du kan göra är att täta eventuella springor i fönstren där det läcker ut luft. Om du har tunna fönster kan det också vara värt att fundera på om du ska byta ut dem mot mer isolerande.

Mattor kan också göra mycket för att golven inte ska kännas så kyliga där du sätter ner fötterna. Om du bor i ett större hus kan det ibland vara smart att sänka värmen någon grad i de delar av huset där du inte är så ofta, det kan spara många slantar. Se dock till att inte sänka temperaturen för mycket eftersom huset inte mår bra av det.

Håll värmen på golven med mattor. Foto: Sören Andersson/TT

En annan bra sak att tänka på är att se till att ha så lite som möjligt i vägen för elementet så att värmen kan spridas ordentligt i rummet.

Har du mycket fönster åt söder kan det soliga vinterdagar bli riktigt varmt i huset eftersom det kommer in mycket solvärme. Om du har mycket värmealstrande material i rummet, som till exempel stenkrukor eller lergolv så lagras mer värme som kan värma också under kvällen och natten. Man kan också skaffa isolerande gardiner som man drar för på kvällen och på så sätt håller kvar värmen i huset. 

Tänk på luftfuktigheten

Om du sänker temperaturen inomhus så höjs den relativa luftfuktigheten vilket i sin tur kan göra att det känns kallare. Det riskerar också att leda till en ökning av bakterier, kvalster och mögelsvampar som påverkar vår hälsa. Dessutom är det skadligt för huset med för mycket fukt. Men för torr luft är inte heller bra. Då är risken istället att man får torr hy, svidande ögon, att virus lättare sprids och att man får ett försvagat immunförsvar.

Luftfuktighet mäts i procent – når den upp till hundra så bildas det kondens. Luftfuktigheten inomhus bör i de flesta fall ligga på någonstans mellan 40 och 60 procent. Misstänker du att du har alltför torrt eller fuktigt inomhus kan du köpa en hygrometer som mäter luftfuktigheten.

Bra ventilation är A och O. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur gör man då om man har en för hög luftfuktighet? Det är för det första viktigt att se till att ha en bra ventilation och att försöka hålla en jämn temperatur. Det finns också en mängd produkter att köpa som reglerar fukten, till exempel luftavfuktare och frånluftsfläktar. Men det går också att komma långt genom enkla saker som att se till att alltid ha köksfläkten på när man lagar mat, att hänga tvätten utomhus om det finns möjlighet och att inte duscha för länge, samt vädra i samband med att du duschar. När du vädrar är det bättre att vädra mycket, det vill säga ha många fönster öppna samtidigt, men bara en kort stund istället för att ha ett fönster på glänt länge.

Om du ser till att alltid ha köksfläkten på när du lagar mat minskar risken för att det blir för fuktigt i huset eller lägenheten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Värm dig som japanerna

I Japan har man ett helt annat sätt att tänka kring uppvärmning än vi har i Sverige. Istället för att värma upp hela bostäder begränsar man uppvärmningen till den plats man befinner sig på för tillfället. Det är till exempel vanligt med små värmeaggregat eller en kotatsu som är ett bord med en värmelampa på undersidan av bordsskivan och som man kan sitta under, eller ha benen under.

I Japan håller man sig varm genom att stoppa in benen under en kotatsu. Foto: Tim Notari/Flickr

I Japan har man förutom elektriska värmefiltar även underkläder, tofflor, tangentbord och kaffemuggar med inbyggd elektrisk värme. Våra hus tål inte att vara ouppvärmda så som husen i Japan ofta är, men sänker du värmen till något under vad som är behagligt så kan principen ändå användas för att du ska kunna ha det mysigt och bekvämt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV