Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Dystert rekord för kanadensiska skogsbränder

En helikopter vattenbombar en brand i området Lebel-sur-Quevillon i Quebec.

Skogsbränderna i Kanada slår nya dystra rekord. Under lördagen rapporterades 906 aktiva bränder. 570 av dem är utom kontroll och det brinner i alla landets provinser.

10 miljoner hektar mark har ödelagts hittills i år, ytor motsvarade Portugal eller Island i storlek, och bränderna väntas fortsätta att öka i omfattning de kommande veckorna.

Totalt har 4 088 bränder registrerats sedan januari, och över 150 000 människor har evakuerats från sina hem.

– I år ser vi siffror som är värre än våra mest pessimistiska scenarier. Det som är helt galet är att det inte har varit något andrum sedan i maj, säger Yan Boulange på Kanadas motsvarighet till Naturvårdsverket.

Enorma områden

Majoriteten av bränderna har inträffat i skogar, långt ifrån bebodda områden, men de får ändå allvarliga konsekvenser för miljön. På grund av brändernas omfattning har myndigheterna varit tvungna att låta de flesta av dem brinna.

I torsdags omkom en 19-årig brandman som deltog i släckningsarbetet.

– Vi har att göra med enorma områden. Branden vi hanterar är 65 kilometer lång, vilket innebär stora organisatoriska utmaningar, säger Philippe Sansa, som leder en division av franska brandmän utplacerade i hårt drabbade norra Quebec.

Svår torka

I maj drabbades västra Alberta hårt av bränder i en aldrig tidigare skådad omfattning. Några veckor senare var bränderna värst i Nova Scotia på östkusten, innan enorma bränder i Quebec skapade tjocka rökmoln som letade sig in i delar av USA.

Sedan början av juli har situationen tagit en dramatisk vändning i British Columbia. Över 250 bränder bröt ut där på bara tre dagar i förra veckan. De flesta av dem utlöstes av blixtnedslag.

Stora delar av Kanada har drabbats av svår torka efter månader av onormalt låg nederbörd och höga temperaturer. Extrema väderhändelser i Kanada har ökat både i intensitet och frekvens som ett resultat av klimatförändringarna, enligt forskare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV