Båttragedin på Medelhavet i juni ledde till flera hundra personers död. Flera timmar före olyckan hade italienska myndigheter larmat om att två barn omkommit ombord på den överfulla båten. Ändå dröjde hjälpen.
Det visar en granskning gjord av Politico och Welt am Sonntag.
Det var vid 02-tiden, natten till den 14 juni, som båten Adriana kapsejsade och sjönk på internationellt vatten utanför Greklands sydvästra kust. En stor räddningsinsats inleddes – men för sent.
Av de 750 personer som enligt uppgifter fanns ombord kunde endast runt 100 räddas.
Larmet: Två barn omkomna
Ett interndokument från EU:s gränsorgan Frontex, som Politico och Welt am Sonntag har tagit del av, gör gällande att italienska myndigheter redan vid klockan åtta på morgonen skickat ut en varning till både EU och Grekland: Två barn hade omkommit ombord på båten.
De nya uppgifterna väcker frågor om huruvida myndigheterna kände till nödsituationen tidigare än vad de har medgett, skriver Politico. Frontex har uppgett att deras eget flygplan var det första som upptäckte båten klockan 9.47. Den grekiska regeringen har sagt att den fick information om båten vid åttatiden på morgonen.
Det var först över tolv timmar efter Italiens larm om de döda barnen, vid 19.40, som de grekiska myndigheterna skickade ett första kustbevakningsfartyg till platsen.
Grekland: Kan varken bekräfta eller dementera
Greklands nytillsatte migrationsminister Dimitris Kairidis säger till Politico att han inte har sett Frontex dokument, och att han varken kan bekräfta eller dementera att Grekland blivit varnade om omkomna barn ombord på båten.
Tidigare har New York Times avslöjat att myndigheterna hade följt båten i 13 timmar innan den sjönk. Den grekiska kustbevakningen har hävdat att personer ombord ”tackat nej till all form av hjälp”. I själva verket drev båten planlöst omkring i minst sex och en halv timme innan den förliste, visar satellitbilder.
De flesta ombord på båten kom från Syrien, Egypten och Pakistan. Flera personer vittnar om att många kvinnor och barn höll till i båtens lastutrymme.