Libysk kustbevakning avlossade skott i samband med en pågående räddningsinsats på Medelhavet den 7 juli. Det är tredje incidenten i år enligt Svenska röda korset, som nu varnar för utvecklingen.
Antalet döda och saknade vid Europas södra gräns fortsätter att öka. 2023 har hittills varit ett särskilt dödligt år: Sedan januari i år har 1 728 människor dött när de försökt korsa centrala Medelhavet i flykt mot säkerhet och fred i Europa. Det är den högsta dödssiffran sedan 2017 och mörkertalen förmodas vara stora. Samtidigt ökar riskerna för de humanitära organisationer som försöker genomföra livräddande insatser till sjöss.
Det var en humanitär besättning från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och SOS Meditarranee som bistod en båt med migranter den 7 juli. Både personerna på migrantbåten och räddningsstyrkan utsattes för fara mötet med Libyens kustbevakning, som avlossade skott i närheten av insatsen. Samma sak hände efter en evakuering av elva skeppsbrutna personer med räddningsfartyget Ocean Viking den 27 juni. IFRC och SOS Mediterranee vittnar om hur ett patrullfartyg från den libyska kustbevakningen närmade sig i hög fart och avlossade flera skott på nära håll.
”Skotten avlossades mindre än 100 meter från den humanitära räddningsstyrkan och de skeppsbrutna. Ombord på båten fanns bland annat en kvinna och fem ensamkommande barn. Alla skeppsbrutna och besättningsmedlemmarna lyckades ta sig i säkerhet ombord på Ocean Viking, men samtliga var chockade och några har skadats på grund av kustbevakningens farliga manövrer”, skriver Svenska röda korset i ett pressmeddelande.
– Vi är mycket oroade över säkerhetsläget på Medelhavet. Vi har sett allt för många människor omkomma på flykt över havet, med det fruktansvärda skeppsbrottet utanför Greklands kust som ett färskt exempel. Samtidigt fruktar humanitära organisationer som försöker att hjälpa människor i sjönöd för deras säkerhet. Den här farliga situationen kan leda till att fler människor mister livet, trots att alla dessa dödsfall till havs skulle kunna förhindras, säger Maria Alcazar Castilla, biträdande regionchef för Europa och Centralasien på IFRC.