Kambodjas premiärminister Hun Sen uppmanar Ukraina att inte använda sig av de klusterbomber som USA i fredags beslutade att skicka till landet.
”Det skulle utsätta ukrainare för en enorm fara i många eller upp till hundra år om klusterbomber används i ryskockuperade områden på Ukrainas territorium”, skriver han på Twitter.
Den kambodjanske premiärministern hänvisar till landets ”smärtsamma erfarenhet” av amerikanska klustervapen som släpptes i början av 1970-talet – ett utländskt arv som lett till tiotusentals skadade eller dödade.
Det har gått mer än ett halvt sekel, men ”det har inte funnits några sätt att förstöra dem alla ännu”.
”I mitt förbarmande över det ukrainska folket, vädjar jag till USA:s president som leverantör och den ukrainske presidenten som mottagare att inte använda klusterbomber i kriget eftersom de verkliga offren kommer att vara ukrainare.”
USA släppte miljontals bomber över Kambodja och Laos under Vietnamkriget på 1960- och 1970-talet i ett försök att träffa kommunistiska militärbaser. Och efter 30 år av det inbördeskrig som slutade 1998 är Kambodja bland de mest minerade länderna i världen.
Fakta: Klusterammunition
Klusterbomber, eller klusterammunition, skjuts från luften eller marken. När de exploderar frigör de många mindre sprängladdningar som sprider ut sig över ett större område.
I likhet med landminor anses klusterbomber utgöra en stor risk för civilbefolkningen, eftersom sprängladdningar kan ligga kvar på marken odetonerade lång tid efter att klusterbomben använts.
Klusterammunition användes första gången under andra världskriget.
Över 120 stater, bland dem Sverige, har skrivit under ett internationellt avtal mot användning, överföring, produktion och lagring av klusterbomber.
Bland de länder som inte har skrivit under återfinns USA, Ryssland, Ukraina, Finland och Grekland.