Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Varför låtsas vi att Sverige är jämlikt?

Andreas Cervenka, ekonomijournalist på Aftonbladet och tidigare skribent för Dagens Industri och Svenska Dagbladet, sommarpratade förra veckan. Det finns många anledningar att lyssna på detta sommarprat: Att Cervenka har vunnit Stora Journalistpriset tre gånger och pris som Årets Ekonomijournalist fyra gånger är en hint om att detta är väl investerad tid.

Cervenkas sommarprat hade kunnat vara en startsignal för en samhällsdebatt om några av de mest spektakulära feltänken i vårt pågående ekonomiska system. Men dagarna går och förutom några spridda kommentarer om att ”alla borde höra detta”, och en ganska ensam kulturkommentar i DN och en nöjeskrönika i Aftonbladet som båda gick ut på att Cervenka pratade om viktiga saker men inte var tillräckligt personlig för att uppfylla förväntningar på ett bra Sommar-program, så flyter dagarna på utan att någon samhällsdebatt blommar upp.

Debatten uteblev också i januari när siffrorna kom om att inkomstskillnaderna i Sverige aldrig varit så höga sedan mätningarna började 1975. Visst uppmärksammades förra året att Cervenka fick Stora Journalistpriset för boken ”Girig-Sverige: så blev folkhemmet ett paradis för de superrika”, men det är som att fakta ändå inte riktigt vill sjunka in i samhällskroppen så att vi förstår att vi har ett annat samhälle nu.

Sveriges förmögenhetsklyftor har skenat och Sverige är nu mer ojämlikt än till exempel Ryssland. Sverige har nu flest dollarmiljardärer per capita i världen, undantaget några mindre skatteparadis. 542 svenska miljardärer äger lika mycket som 80 procent av den vuxna befolkningen tillsammans.

Sverige är också det land i västvärlden som sänkt skatten på tillgångar mest sedan 90-talet. Förmögenhetsskatten, arvsskatten, gåvoskatten och fastighetsskatten har tagits bort och det är mer fördelaktigt att leva på aktieutdelning än på att jobba. Ändå låtsas vi att Sverige är ett rättvist och jämlikt land där den som gör rätt för sig belönas. Sverige är nästan världsbäst på ojämlikhet, ändå låtsas vi att vi fortfarande vore något slags föredöme för jämlikhet.

”Pengar är en slags religion, men vad händer om tron börjar svikta?” undrar Cervenka i sitt sommarprat. Ja detta är inget som vi gärna pratar om, tycks det. Det är väl också därför som debatten om det ekonomiska systemet, bankerna, skuldsamhället och ojämlikheten uteblir, att det är för mycket som sätts på spel om vi granskar fundamenten för så mycket som vi numera tillåter, och som de allt rikare miljardärerna tar för givna.

Vi fortsätter att låtsas. Vi låtsas och tror på allt möjligt. Vi tror på att det finns banksystem och vi tror på pengars värde. Vi låtsas att det finns kungar och nationer, och miljardärerna tror sig vara förtjänta av sina fantasisummor. Men som punkikonerna Icons of Filth, som bildades 1979, skanderar i sitt senaste skivsläpp från 2021: ”Money is a concept, borders are a construct, debt is a con job, but people are real. People are real.”

Flera av Cervenkas böcker finns som ljudböcker. Bra folkbildning.

Att även prisvinnande ekonomijournalist slarvar med orden i prat om ett “Nobelpris i ekonomi”, trots att inget sådant finns.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV