Årets juni var den varmaste junimånad som har uppmätts på jorden. Och värmerekorden fortsätter – de tre senaste dagarna har alla slagit rekord i global medeltemperatur.
(Uppdaterad) Världen hade i år den varmaste junimånaden som har noterats, visar EU:s klimatbevakningstjänst Copernicus. Klimatförändringar och väderfenomenet El Niño ser ut att driva på ytterligare en brännhet sommar på norra halvklotet.
”Månaden var den varmaste juni globalt och strax över 0,5 grader Celsius varmare än genomsnittet för juni månad mellan 1991 och 2020, vilket överstiger det tidigare rekordet från juni 2019 med ordentlig marginal”, skriver Copernicus i ett uttalande.
Ovanliga avvikelser
I framförallt nordvästra Europa uppmättes flera värmerekord under juni, medan delar av Kanada, USA, Mexiko, Asien och östra Australien var signifikant varmare, enligt klimatbevakningstjänsten.
– Det här är en sorts avvikelser som vi inte är vana vid, säger Julien Nicolas, forskare vid klimatavdelningen C3S på Copernicus, till AFP.
Samtidigt var det kallare än vanligt i de västra delarna av Australien, USA och Ryssland i juni.
Fortsatt värmerekord
Även i juli har temperaturen hållit sig på rekordnivåer. Jordens medeltemperatur slog rekord för tredje dagen i rad på onsdagen.
Genomsnittstemperaturen på jordens yta var under onsdagen 17,18 grader Celsius, enligt University of Maines verktyg Climate Reanalyzer – där satellitdata och datasimuleringar används för att mäta världstemperaturen.
Det är samma temperatur som nåddes under tisdagen. Det tidigare rekordet från i måndags landade på 17,01 grader Celsius.
Södra USA har de senaste veckorna plågats av extremvärme, och i Asien och Nordafrika har temperaturen stigit över 45 och närmare 50 grader Celsius.
Temperaturerna väntas stiga ytterligare under det kommande året på grund av väderfenomenet El Niño.