Med klimatförändringarna hotar en skrämmande dystopisk framtid av hunger och lidande. Varningen kommer från FN:s människorättschef – men ännu finns tid att agera.
– Vår miljö brinner. Den smälter. Den svämmar över. Den håller på att utarmas. Den torkar. Den håller på att dö. FN:s människorättschef Volker Türk skräder inte orden i en debatt i FN:s råd för mänskliga rättigheter.
– Att ta itu med klimatförändringarna är en fråga om mänskliga rättigheter och det finns fortfarande tid att agera. Men den tiden är nu, säger han.
Volker Türk kritiserar världsledarna för att enbart tänka kortsiktigt när de hanterar klimatkrisen. Extrema väderhändelser har utplånat grödor, boskapsbesättningar och ekosystem, vilket gjort det omöjligt för samhällen att återhämta sig och klara att försörja sig själva.
Mer svält
– Fler än 828 miljoner människor var utsatta för hunger under 2021. Och klimatförändringarna förväntas leda till att upp till 80 miljoner fler människor riskerar att svälta i mitten av detta århundrade, säger Türk.
Enligt Parisavtalet från 2015 ska den globala uppvärmningen hållas under 2 grader jämfört med förindustriell nivå, med ambitionen att begränsa den till 1,5 grader. Den globala medeltemperaturen 2022 var 1,15 grader över genomsnittet från åren 1850-1900. I nuvarande takt kommer planeten att vara 2,8 grader varmare i slutet av århundradet, enligt FN:s rådgivande klimatpanel IPCC.
Kapacitet att förändra
– Vi får inte överlämna en framtid av hunger och lidande till våra barn och deras barn. Och det behöver vi inte göra. Vi, generationen med de mest kraftfulla tekniska verktygen i historien, har kapaciteten att förändra det, säger Türk.
Han efterlyser ett slut på ”huvudlösa subventioner” av fossilbränsleindustrin och menar att klimattoppmötet i Dubai, COP28, i slutet av november behöver blir den ”avgörande spelförändraren som vi så väl behöver”.