Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Jordbruksministrar vill se förbud mot pälsdjursuppfödning

Det enda effektiva sättet att skydda djuren är ett EU-omfattande förbud, står det i skrivelsen.

När EU:s jordbruksministrar samlades för möte i jordbruks- och fiskerådet under måndagen röstade en majoritet av länderna för ett förslag om att att införa ett förbud mot pälsdjursuppfödning i EU. De tog även upp möjligheten att förbjuda produkter från pälsfarmer.

Under EU:s jordbruks- och fiskeråds möte under måndagen presenterade Österrike, Tyskland och Nederländerna en informationsanteckning om att förbjuda pälsdjursuppfödning i EU.

”För att säkerställa ett effektivt skydd av pälsdjur i EU och för att minska de hälsorisker som de utgör i största möjliga utsträckning är det enda effektiva botemedlet ett fullständigt EU-omfattande förbud”, skriver de i anteckningen, som nu skickas vidare till EU-kommissionen.

De skickade också vidare en uppmaning till EU-kommissionen att undersöka möjligheten att förbjuda produkter från pälsfarmer på den europeiska marknaden.

Stödet är "överallt"

Skrivelsen var på förväg undertecknad av Belgien, Cypern, Tjeckien, Estland, Litauen, Luxemburg och Slovakien, och röstades för av ytterligare sju länder under mötet.

Uppmaningen kommer kort efter att ett europeiskt medborgarinitiativ om ett pälsfritt Europa lämnats in till EU-kommissionen. På mindre än tio månader samlade initiativet in mer än 1,5 miljoner underskrifter, vilket innebär att EU-kommissionen officiellt måste svara på initiativet innan årets slut.

Paraplyorganisationen Eurogroup for animals välkomnar initiativet.

”Stödet för ett pälsfritt Europa är återigen överallt: medborgare, vetenskapsmän och medlemsstater har talat upp mot denna grymma och onödiga praxis. Med den konstanta nedgången i pälsproduktionen sedan det senaste decenniet, följt av en kraftig minskning på grund av covid-19-pandemin, har pälsindustrin haft en låg inverkan på EU:s ekonomi, och därför har ett ekonomiskt argument ingen grund. Det finns inget sätt som EU-kommissionen kan ignorera sådana tydliga uppmaningar, nu är det dags att omsätta dem till handling och inkludera förbuden i den nya förordningen om hållna djur”, säger vd Reineke Hameleers i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV