Extremväder har orsakat nästan 195 000 dödsfall i Europa mellan 1980 och 2021, enligt en rapport från EU:s miljöbyrå EEA.
Värmeböljorna, som stod för 81 procent av dödsfallen, kan bli allvarligare i framtiden, varnar EEA.
motsvarande omkring 6 500 miljarder kronor, under perioden 1980 och 2021.
Översvämningar, som står för två procent av de 195 000 dödsfallen under perioden, var desto mer kostsamma då de stått för 56 procent av de ekonomiska förlusterna.
Extrema väderhändelser med kraftig nederbörd och översvämningar till följd väntas öka särskilt i nordvästra och centrala Europa, enligt EEA.
Värmeböljor dödligast
Även värmeböljorna, som stått för 81 procent av dödsfallen, ser enligt de vetenskapliga klimatscenarierna ut att komma oftare, bli längre och mer intensiva, enligt EEA.
Under sommaren 2022, som inte ingår i statistiken, uppmättes nya maxtemperaturer i flera europeiska länder. Bara i Spanien registrerades 4 600 värmerelaterade dödsfall mellan juni och augusti.
Europeiska länder måste vidta åtgärder för att skydda sin åldrande befolkning, då äldre är särskilt känsliga för extrem värme, skriver EEA.
Konsekvenser för jordbruket
Torka, med förödande konsekvenser för jordbruket, ser också ut att bli vanligare i södra och centrala Europa, enligt de långsiktiga klimatprognoserna.
De ekonomiska förlusterna kan öka från dagens 9 miljarder euro per år till 25 miljarder euro i slutet av seklet om planeten värms upp med 1,5 grader, enligt vetenskapliga scenarier. Vid två grader kan kostnaderna stiga till 31 miljarder euro och med tre grader till 45 miljarder euro.
Även skogsbränderna bedöms bli fler och mer omfattande, särskilt i södra Europa. Sedan 1980 har 712 personer omkommit som en direkt följd av skogsbränder, enligt rapporten.
Ett varmare klimat kan också innebära att smittbärande djur som fästingar och myggor kan sprida sig längre norrut. Ett exempel är den ursprungligen subtropiska tigermyggan som har potential att öka i stora delar av Europa, enligt EEA.