På riksplanet förs inte längre någon större debatt om Nato, men bland vanliga medborgare finns det ett starkt motstånd och en önskan om fred. Det menar arrangörerna av den stora folkfesten för fred i Malmö som äger rum på lördag.
– Vi vet att motståndet är brett och därför känns det fint att få anordna den här folkfesten som är så härligt spretig med både djup och bredd. Efter festivalen hoppas vi att fler har ork att kämpa mot kärnvapen på svensk mark och för solidaritet med folk som drabbas av krig och ockupation, säger Tove Karnerud, aktiv i Vänsterpartiet i Malmö som är en av organisatörerna bakom festivalen.
Inbjudna musiker, forskare, debattörer, politiker och aktivister ska under folkfesten för fred vrida och vända på perspektiven. Bland annat kommer EU-parlamentarikern Malin Björk (V) att föreläsa på temat ”EU:s militarisering – vad innebär den?”. Hon deltar även i ett panelsamtal tillsammans med författaren Mikael Nyberg och Lina Hjärtström, som är ansvarig för politiskt påverkansarbete i IKFF, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Tillsammans ska de finna hopp och metoder för ”fredsarbete i en militariserad värld”.
Barnperspektiv på krig
– Från Bergsjön i Göteborg kommer rektorn Monzer El Sabini som ska ge ett barnperspektiv på krig och fred, berättar Tove Karnerud. Han är själv född och uppvuxen i ett palestinskt flyktingläger i Libanon och jobbar med att ge ungdomar de möjligheter som han själv inte hade under sina 26 år i flyktingskap.
Just Palestinafrågan kommer också att belysas av statsvetaren Anders Persson som bland annat undersöker vilken betydelse Palestinafrågan har för vår samtid.
– Föredragsprogrammet hålls inomhus i ABF:s lokaler, säger Tove Karnerud, medan det utomhus blir massor av mingel, fest, fredsglädje och musik.
Spånehusvägen i Malmö spärras av och en tillfällig utescen kommer att vara hjärtpunkten i festivalen. Huvudbudskapen under festivalen är fred, nej till Nato och Ryssland ut ur Ukraina. Från elva på förmiddgen fram till nio på kvällen finns möjligheter att lyssna på såväl intressanta gäster som spännande musik.
Jan Hammarlund med sitt brinnande engagemang för fred och rättvisa ställer sig på scenen där det bjuds ett varierat program. Här samsas bland andra reggaedrottningen Angelica Mava med ung punk i form av Golvad grävling och Örvids änglar.
Enligt Tove Karnerud är det alldeles för tyst i Natodebatten i Sverige.
– Plötsligt vände hela debatten och många perspektiv saknas. De som nu säger att de vill att Sverige ska gå med i Nato, vill de också skicka sina ungdomar ut i krig i andra länder? Frågan är aktuell i Danmark där man skickar unga flickor och pojkar till krig – där är det inte något teoretiskt.
Den konkreta planeringen för fredsfestivalen har pågått sedan i februari. Men tankarna har funnits längre än så.
– Ja, ända sedan sossarna och hela den mediala debatten vände över en natt kan man säga. Man möter många människor som är arga. Natofrågan berör och många pratar om det. Många tycker att det har gått extremt fort att bara kasta bort hundratals år av alliansfrihet, både Natomotståndare och sådana som är osäkra. Den här situationen är ny och skapar osäkerhet. Nu väljer vi sida och går in automatiskt i olika konflikter, det skapar en helt ny osäkerhet.
Även om Natofrågan verkar avgjord, så menar Tove Karnerud att det finns all anledning att engagera sig i frågan.
– Absolut! Jag tror att en sådan här festival gör skillnad. Här har den redan skapat diskussioner. När många helt plötsligt kände att man ställdes inför faktum att vi ska gå med i Nato, då blev många paralyserade, allt var redan avgjort. Men det finns mycket kvar att kämpa om. Ska vi till exempel ha kärnvapen på svensk mark? Vill vi det? Redan under arbetet med att skapa den här festivalen har motståndet mot Nato blivit mer synligt, menar hon.
Hela festivalprogrammet hittar du här.