Startsida - Nyheter

Krönikor

Vi har inget att förlora på att ställa om ”i onödan”

Klimatet ska bli den nya stridsfrågan för Sverigedemokraterna, rapporterar SVT. För att vara noga handlar det inte om att förbättra klimatpolitiken eller förhindra katastrofer när klimatförändringarna drar iväg så mycket att jorden kan bli omöjlig för människor att överleva på. Nej de vill få klimatfrågan att handa om den ”vanliga” människan vs ”eliten” där ”eliten” hittat på att det finns en klimatkris för att kunna styra folket. SD vill alltså mena att larmen som pågått så länge jag kan minnas är felaktiga, överdrivna eller helt enkelt påhittade. Vi behöver inte förändra vårt sätt att leva eller minska några utsläpp.

Låt oss leka med tanken att SD har rätt och det inte finns någon faktisk klimatkris. Vad skulle riskerna med att ställa om samhället till ett mer klimatsmart sätt att leva vara? Klimatmålen innebär ju att vi behöver producera mindre produkter eftersom vi ska konsumera mindre. Det medför att vi inte behöver jobba lika mycket för att ändå täcka samhällets behov av arbetskraft och konsumtion. Vi kommer få renare luft, renare vatten, mindre stress och mer frihet. Vilket i sin tur kommer ge en friskare och gladare befolkning. Vi kan då enkelt fördela resurserna så att vi kan ha en hög livskvalitet utan att samtidigt hålla tillbaka människor som i dag lever i fattigdom i andra delar av världen så den globala fördelningen blir jämlik. Skulle vi göra alla dessa förändringar ”i onödan” så är alltså det värsta som händer att människor och natur blir friskare och världen lunkar på utan att gå under innan solen brinner upp om några hundra tusen år.

Säg istället att det är SD som har fel, vi skiter i alla larm och lever vidare som om inget är fel. Vad blir resultatet? För det första fler krig när människor måste konkurrera allt mer om de landytor som går att leva på samt de resurser som finns. Världssvält när maten tar slut för att pollinerarna dör ut och klimatet ger oss allt mindre ytor som över huvud taget går att producera mat på. Klimatfkyktingar kommer strömma i miljoner från de varmaste delarna av jorden som blir först att bli obeboelig mot svalare delar av världen, bland annat till oss. Flyktingmängden 2015 kommer vara som en fis i rymden i jämförelse med alla människor som måste stuvas om när allt större delar av jorden inte längre går att leva på för människor.

Om vi jämför det värsta som kan ske om vi ställer om samhället för att undvika en klimatkris ”i onödan” med det värsta som sker om vi låter bli i tron att klimatlarmen är fejk så vet jag vad jag väljer. Jag tycket vi tar risken att ha fel och ställa om ”i onödan”. Vad har vi egentligen att förlora?

Frankrike förbjuder flygtrafik på sträckor som kan resas på två timmar eller mindre med tåg.

Till och med Loreens vinst i Eurovision kan bli föremål för konspirationsteorier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV