64 fredsbevarande insatser i 38 länder eller territorier. I fjol genomfördes det högsta antalet fredsinsatser på tio år.
Men geopolitiska spänningar riskerar att urholka operationerna, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.
Det är främst de ökade fientligheterna mellan Ryssland och Västvärlden samt söndervittrande relationer mellan värdländer och insatsstyrkor som riskerar att påverka operationerna.
Under 2022 inleddes nya fredsbevarande insatser i Guinea-Bissau, Kongo-Kinshasa och Etiopien. Samtidigt avslutades två, i Ukraina och Filippinerna, enligt en ny sammanställning från Sipri. FN var huvudman för 20 av operationerna, övriga initierades av regionala organisationer och koalitioner.
Totalt deltog nära 115 000 personer i fredsinsatserna. Flest antal insatser genomfördes i Afrika följt av Europa och Mellanöstern.
Regeringar och invånare i flera värdländer rapporteras ha blivit mer negativa till stora, etablerade FN-insatser. Bland annat Mali och Centralafrikanska republiken har skakats av demonstrationer mot FN-personal och krav på nedstängning av operationerna.
Situationerna i dessa länder kompliceras av det privata legoknektsbolaget Wagnergruppens närvaro. Wagnergruppen, som har inofficiell koppling till den ryska statsledningen, har fått mycket uppmärksamhet för sin krigföring i Ukraina. I Afrika anklagats gruppen för att medverka i brott mot de mänskliga rättigheterna och desinformationskampanjer mot FN.
Flera länder, däribland Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Sverige, har dragit sig ur FN:s fredsbevarande insats Minusma i Mali.