Förra året var 6,4 procent av alla barn i landet i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, Bup. Det visar nya siffror från Sveriges kommuner och regioner. Organisationen efterlyser insatser från hela samhället.
I antal motsvarar det 144 000 barn i åldrarna 0–17 år under 2022. Det är en ökning jämfört med 2017 då andelen låg på 5,5 procent.
”Inom psykiatrin ser vi att allt fler barn och vuxna behöver psykiatrisk vård. Kapaciteten inom psykiatrin ökar och allt fler får vård, men behoven ökar snabbare än kapaciteten på många håll”, säger Martin Rödholm, projektledare och psykiater på SKR, i ett pressmeddelande.
En stor del av ökningen handlar om utredningar av barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, främst pojkar. Behovet av sjukhusvård för flickor som drabbas av ätstörningar ökar också.
De barn som har störst behov av psykiatrisk vård prioriteras alltid, däremot kan barn och familjer som söker vård för exempelvis neuropsykiatriska utredningar behöva vänta längre, konstaterar SKR.
Antalet som arbetar i bup har ökar. Men enligt Martin Rödholm krävs insatser från hela samhället för att vända utvecklingen, inte minst för att stärka barn och ungas hälsa under uppväxten.