Sedan 1990-talet har allt fler invandrare från Senegal kommit till Argentina och många av dem livnär sig som gatuförsäljare. På senare tid vittnar dock många senegaleser om hur de utsatts för rasistiskt motiverat våld från poliser och bilderna på en svårt misshandlad gatuförsäljare har fått stor spridning i sociala medier.
Människorättsorganisationer menar att polisen sedan några månader tillbaka bedriver en kampanj mot de gatuförsäljare som har invandrat från Senegal.
– Tidigare hade vi en bra relation med polisen, de kunde till och med hålla mina varor under uppsikt när jag var tvungen att gå på toaletten. Men på senare tid har situationen förändrats totalt, berättar 35-åriga Moussa Sow som kom till Argentina från hemlandet Senegal för elva år sedan.
– Nu tar de allt ifrån oss som är svarta, och de misshandlar oss ofta, medan de inte rör andra försäljare som står bredvid oss, säger han vidare till IPS.
Moussa Sow är gift med en argentinska och tvingas numera resa runt i jättestaden Buenos Aires för att hitta platser där polisen inte riskerar att stoppa hans försäljning av smycken, solglasögon och klockor.
Demonstration mot övervåld
Nyligen anordnades en demonstration mot övervåldet i centrala Buenos Aires med krav på att de svarta försäljarna ska få bedriva sina affärer i fred. Den enda senegalesen som deltog vid manifestationen var Moussa Sow – och enligt människorättsaktivisten Nengumbi Sukama berodde detta på att många var för rädda för att våga delta.
– Det är uppenbart att det under det senaste året har bedrivits en satsning som går ut på att förfölja afrikanska försäljare, under förevändningen att de bryter mot reglerna och bedriver försäljning på offentliga platser, säger Nengumbi Sukama, som själv kommer från Kongo-Kinshasa, men har bott i Argentina sedan 1995.
Frågan fick stor spridning nyligen efter att bilderna på den 30-årige senegalesen Serigne Dame Kame börjat spridas på sociala medier. På bilderna ligger han i en stor blodpöl, omgiven av poliser. Han fördes sedan till sjukhus där han fick genomgå en akut operation.
Händelsen inträffade i ett shoppingdistrikt i Buenos Aires och de poliser som var involverade vid incidenten hävdar att Serigne Dame Kame fick sina skador då han försökte fly från polisen och i samband med det föll in i ett skyltfönster.
Vittnen på platsen uppger i stället att polisen började misshandla mannen, och att en av poliserna drog fram en kniv och högg honom i armen, för att sedan gömma kniven i sin uniform.
Människorättsorganisationer fördömer
Händelsen har fördömts av flera människorättsorganisationer, däribland den lokala organisationen Cels och Amnesty International. I ett uttalande skriver organisationerna att poliserna i Buenos Aires och den närliggande staden La Plata på senare tid har genomfört många ”våldsamma och omotiverade” tillslag mot i första hand senegalesiska gatuförsäljare, och också utsatt dem för olika former av trakasserier, samt för både verbalt och fysiskt våld.
Det finns inga officiella siffror över antalet afrikanska invandrare i Argentina, men en stor andel av dem kommer från Senegal och lever som papperslösa i landet.
Arfang Diedhiou, som är ordförande för Förbundet för senegaleser i Argentina, Arsa, säger till IPS att det bor uppskattningsvis fem tusen senegaleser i landet, och att antalet hela tiden växer.
Ny migrationslag
Polisens hårdare metoder mot afrikanska gatuförsäljare tycks hänga samman med att lagarna kring gatuförsäljning skärptes för ett par år sedan, efter påtryckningar från landets handelskammare. Samtliga rapporterade fall av polisvåld mot afrikaner har drabbat gatuförsäljare.
Vissa bedömare menar att en ny migrationslag som lades fram tidigare i år har skapat ett hårdare klimat, som även påverkat polisen i deras metoder. Den nya lagen syftar till att snabbare kunna deportera utlänningar som anklagas för att ha begått brott och gör det svårare att uppnå argentinskt medborgarskap. Lagen är för närvarande föremål för prövning i Argentinas högsta domstol.