Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Blandade reaktioner på vindkraftsbeskedet

Många befarar att fåglar i området, som exempelvis sillgrissla, tordmule och tretåig mås, påverkas av framtida vindkraft.

Regeringen och länsstyrelsen säger ja – flera organisationer protesterar.
– Vi vill se elproduktion med vindkraft – men på rätt ställe. Det här är inte rätt ställe, säger Daniel Bengtsson som är fågelskyddsansvarig på Birdlife.

Fågelskyddsorganisationen Birdlife är en av flera som rasar mot dagens besked rörande vindkraftsparkerna Kattegatt syd och Galene utanför Hallandskusten.

Kattegatt Syd ligger mellan två Natura 2000-områden och området är rikt på fågelliv och tumlare, och besluten har när det kommer till frågan om skyddsvärda naturområden överklagats till mark- och miljödomstol av miljöorganisationer.

Fåglar riskerar påverkas

– Vi befarar ju att det här får påverkan på fåglar som använder områdena som födosöksområden. Många fåglar övervintrar här, och de får då hitta någon annanstans att hitta föda, säger Daniel Bengtsson på Birdlife.

Hur mycket påverkar det här fågelpopulationer – som exempelvis sillgrissla, tordmule och tretåig mås – i området?

– Vi vet inte, men Natura 2000-lagstiftningen är tydlig. Det räcker att det finns en uppenbar risk.

Hans Johansson, ordförande i den ideella föreningen Rädda Hallandskusten, är modstulen efter beskedet.

– Jag höll på att sätta frukosten i vrångstrupen när jag fick höra det här, men jag är inte förvånad, säger han och hänvisar till att länsstyrelsen sagt ja.

– Vår lilla förening känner inte att vi har styrkan att gå vidare själva, men vi är medlemmar i Svenskt landskapsskydd och de har redan överklagat länsstyrelsens beslut.

"Stora risker med att bygga här"

Vissa har sagt nej – Naturskyddsföreningen Halland har gjort tvärtom. Sol och vind måste in, konstaterar Anders Tullander på Naturskyddsföreningen.

– Det är bästa placeringen vi har här på västkusten, säger han.

– Sedan är det givetvis så att det kommer påverka fiske och sjöfågel litegrann, men de här parkerna kommer innebära att trålning av torsk försvinner, vilket innebär att vi kanske kan få tillbaka torskbeståndet.

Länsstyrelsen i Halland gav grönt ljus för två vindparker – men chefen för naturvårdsenheten och andra anställda på myndigheten har varit av annan åsikt.

– Jag bedömer att skadan är större än nyttan – men länsledningen bedömer nyttan är större än skadan, säger naturvårdsdirektör Henrik Martinsson och förklarar att han befarar en undanträngningseffekt för fåglar som övervintrar i området.

– Det finns stora risker med att bygga här. Risken på sikt är att det blir färre av dem, att fåglarnas livsmiljö blir mindre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV