Med vindar på upp till 54 meter per sekund har jättecyklonen Mocha slagit mot Bangladeshs kust. Träd har slitits loss med rötterna och regnet öser ner. I cyklonens väg bor 100 000-tals flyktingar i undermåliga tält.
– Våra lägerhus, som är konstruerade av bambu och presenningar, kan blåsas bort i mjuka, lätta vindar, säger Mohammad Sayed från flyktinglägret Nayapara.
– Skolorna som är utsedda till cyklonskydd (…) är inte starka skydd som kan stå emot vinden från en cyklon. Vi är rädda.
Hundratusentals personer har evakuerats från de områden som väntas drabbas värst. Från området kring Cox’s Bazar, där världens största flyktingläger finns, har över en miljon människor evakuerats enligt myndigheterna. Inget kraftigt regn hade under söndagsmorgonen fallit i området.
Dödsfall i Myanmar
Drygt 160 miljoner människor bor i Bangladesh och över 1 500 skydd från cyklonen har satts upp. Flottan säger att 21 fartyg, patrullflygplan och helikoptrar är redo för räddnings- och hjälpinsatser.
Från grannlandet Myanmar, som också ligger längs cyklonens väg, kommer rapporter om flera dödsfall på grund av vinden och regnet som bland annat orsakat jordskred.
”Mocha har nått land. 2 miljoner människor i riskzonen. Skador och förluster väntas bli omfattande. Vi är redo att svara och måste få obehindrad tillgång till alla påverkade områden”, skriver Titon Mitra, FN:s utvecklingsprograms representant i Myanmar, på Twitter.
1,5 miljoner barn i fara
Hjälporganisationen Rädda Barnen skriver att man är mycket bekymrad över säkerheten och hälsan för en halv miljon barn som bor i rohingyalägren i Cox’s Bazar samt ytterligare en miljon barn i området.
”Med tanke på levnadsförhållandena och dåliga skyddsbyggnader i rohingyaläger i Cox’s Bazar riskerar cyklonen Mocha många liv”, säger Onno van Manen, Rädda Barnens chef i Bangladesh, i ett pressmeddelande.
Rohingyer är en muslimsk minoritetsgrupp som 2017 fördrevs av Myanmars armé. Omkring en miljon rohingyer bor nu i läger i Bangladesh, nära gränsen till Myanmar, under förhållanden som beskrivs som mycket svåra. Myndigheter i Bangladesh har förbjudit flyktingar från att bygga permanenta hus, av rädsla för att de ska etablera sig i Bangladesh i stället för att återvända till Myanmar.