Nio miljoner minderåriga flickor väntas giftas bort i världen 2030, enligt en rapport från Unicef.
Olika typer av globala kriser kan leda till att barnäktenskapen – som de senaste åren har blivit färre – kan bli fler igen.
Barnäktenskapen blir färre, men minskningen sker långsamt. I den här takten kommer de att fortsätta att finnas i 300 år till, enligt FN:s barnorgan Unicef.
– Vi har definitivt gjort framsteg när det gäller att lämna förfarandet med barnäktenskap bakom oss, framför allt de senaste tio åren. Tyvärr är dessa framsteg inte tillräckliga, säger Claudia Cappa som har lett arbetet med rapporten.
Unicef befarar att kriser som coronapandemin, globala konflikter och klimatförändringar kan vända utvecklingen så att barnäktenskapen blir fler igen. Bara covid-19 kan vara orsak till ytterligare 10 miljoner barnäktenskap mellan 2020 och 2030, enligt rapporten.
”Världen är begravd i kriser på kriser som krossar sårbara barns hopp och drömmar, framför all flickor som borde vara studenter, inte brudar”, säger Unicef-chefen Catherine Russel i ett uttalande.
Stora kriser kan göra att familjer i större utsträckning gifter bort sina barn. Ofta kan det ses som ”skyddande” åtgärder och ger ekonomiskt och socialt stöd. Familjen får också en person mindre att ge mat till.
I dag finns det 640 miljoner flickor och kvinnor som giftes bort när de var under 18 år gamla, bedömer Unicef. I nuläget blir uppskattningsvis tolv miljoner flickor barnbrudar varje år, de flesta är mellan 12 och 17 år när de gifter sig.