Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Franska lantbrukares rop på hjälp hörsammat

Protesterande lantbrukare i Lyon 2021 som demonstrerar mot orättvis konkurrens och stagnerande pris.

De franska lantbrukarnas protester verkar ha fått inverkan. Nu förstärks lagarna med ytterligare inskränkningar för hur de stora butikskedjorna sätter pris på matprodukter, vilket är tänkt att ge bönderna mer betalt.

Frankrikes matmarknad domineras av ett fåtal stora butikskedjor som tillsammans har pressat ner ersättning till lantbrukare och matproducenter. Även när priserna på andra varor har gått upp har pengarna som går till lantbrukarna legat stilla.

Det har lett till protester och stora demonstrationer i flera omgångar. 2018 kom en ny lag som reglerade prissättning till lantbrukarnas fördel. Den brukar gå under namnet Egalim, vilket på svenska kan översättas till ”Lag för balans mellan kommersiella relationer inom jordbruks- och livsmedelssektorn och hälsosam, hållbar och tillgänglig mat för alla”.

Stort missnöje

Dock var inte bönderna nöjda med ersättningsnivåerna och 2022 ledde frustrationen till våldsamma protester. Då låg version två av Egalim på bordet för politikerna och matproducenterna krävde att prissättningen på mat i butik skulle ta större hänsyn till lantbrukarnas faktiska produktionskostnader.

Butikskedjorna fick inte heller rea ut franska matprodukter utan måste alltid behålla en marginal på 10 procent.

– Maten har länge varit för billig. Nu har kurvan vänt, säger Yannick Fialip i jordbrukarfacket FNSEA, till tidningen ATL.

Han tycker att det är svårt att se effekterna av lagen eftersom priserna har påverkats av de stora händelserna i världen som Ukrainakriget. Men en förbättring har skett under 2022.

– Det gäller även uppfödarna, som är mer beroende av den inhemska marknaden än spannmålsodlarna, säger han.

Lagen förstärks

Den franska regeringen har bestämt att försöken med Egalim ska fortsätta och vill dessutom ytterligare stärka matindustrins förhållanden gentemot matvaruhusen. Producenter får bland annat rätt att stoppa leveranser av matvaror om förhandlingarna strandar, vilket de inte fick tidigare.

Lagen har mött kritik från matbutikskedjorna och från konsumentorganisationer, bland annat menar de att lagen kan kan leda till högre priser för fransmännen. Andra kritiker tycker att lagen hade kunnat gå ännu längre vad det gäller hållbarhet och andra miljöfrågor.

Fakta: Egalim-lagen

Egalim-lagen antogs 2018 och står för ”Évolution du Droit de l’Alimentation” vilket syftar till att främja en mer rättvis och hållbar livsmedelssektor genom att reglera förhållandet mellan producenter, distributörer och konsumenter.

Egalim-lagen innehåller en rad åtgärder för att stödja hållbarhet inom livsmedelssektorn, bland annat reglering av priser för livsmedelsproducenter. Lagen syftar till att förbättra inkomstnivåerna för jordbrukare genom att säkerställa att de får ett mer rättvist pris för sina produkter och att förebygga prissänkningar och oskäliga villkor från distributörer.

Egalim-lagen innehåller även bestämmelser för att minska matsvinn. Livsmedelsföretag över en viss storlek måste donera oanvänd mat till välgörenhetsorganisationer eller använda den som djurfoder eller för att producera biogas.

Lagen innefattar även åtgärder för att främja mer hållbara produktionsmetoder, såsom ekologiskt jordbruk och minskad användning av kemikalier.

Ursprungsmärkning är en annan aspekt av Egalim-lagen, då den kräver att livsmedelsprodukter som säljs i Frankrike anger ursprunget för vissa ingredienser, såsom kött, mjölk och honung. Syftet är att stärka konsumenternas förtroende och främja lokal produktion.

Till detta kommer åtgärder för att främja ekologisk och hållbar offentlig upphandling av livsmedel, särskilt inom offentliga institutioner som skolor och sjukhus. Detta inkluderar krav på att en viss andel av livsmedlen som används inom offentlig sektor ska vara ekologiska eller ha en hållbarhetscertifiering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV