Startsida - Nyheter

Radar · Migration

M och SD i strid om migrationen i EU

Tomas Tobé (M) fick starkt stöd för sitt framförhandlade förslag om asyl- och migrationspolitiken i EU-parlamentet.

Förslagen om en asyl- och migrationspakt får starkt stöd i EU-parlamentet – trots SD:s försök att sätta krokben för Moderaterna.
– Dåligt påläst, tycker Tomas Tobé (M) som vill se större kompromissvilja från regeringens stödparti.

Egentligen fanns det en stor majoritet för att säga ja till förslagen redan i parlamentets ansvariga utskott, när frågan behandlades där i slutet av mars.
Partierna i ytterhögern ville ändå ha en omröstning i hela parlamentet – men fick nöja sig med samma resultat där.

Med klara majoriteter, runt 420 röster mot cirka 130, sade ledamöterna ja till de fyra förslag som man enats om i utskottet.

– Ett historiskt beslut som innebär att vi tar steg mot en mer kontrollerad europeisk migrationspolitik, säger svenske Tomas Tobé, som varit ansvarig för parlamentets hantering av själva huvudförslaget om hur asyl- och migrationspolitiken ska samordnas.

Motstånd från SD

Om EU:s medlemsländer nu skyndar sig att slå fast vad de tycker kan Tobé få inleda slutförhandlingar med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i juni.

Det parti som deras M-ledda svenska regering stöder sig på är dock kraftigt emot.

– Den här paktens lösning är att tvinga medlemsländer att ta emot migranter mot sin vilja, säger Charlie Weimers (SD) när han försöker mana övriga ledamöter i EU-parlamentet att rösta mot Tobés uppgörelse.

Klart 2024?

Dåligt påläst, kontrar Tobé.

– Jag hoppas att Sverigedemokraterna kommer att agera mer konstruktivt i de fortsatta förhandlingarna. Vi har en gemensam yttre gräns och det gör att vi också behöver få mer av en gemensam europeisk politik om vi ska kunna uppnå lägre invandring till Sverige, säger Tobé till TT.

Målsättningen är att hela asyl- och migrationspakten ska kunna spikas definitivt av ministerrådet och parlamentet under början av 2024.

Läs mer:

Ja i parlamentet till EU:s asylpakt

Fakta: Så röstade parlamentet

EU-parlamentet godkände på torsdagen att slutförhandlingar får inledas med ministerrådet om fyra av delarna i den asyl- och migrationspakt som EU-kommissionen lade fram hösten 2020.

Röstsiffrorna låg kring 420 ja, 130 nej och cirka 30 nedlagda.

Av de svenska ledamöterna röstade M, KD, L, C, S och MP ja till alla fyra förslagen, medan SD och oberoende förre SD-ledamoten Peter Lundgren sade nej till alla fyra. V sade ja till förslaget om krisåtgärder, men nej till de övriga.

Bland övriga länder noteras att Italiens regeringspartier, även på ytterhögerkanten, nästan mangrant röstade ja till förslagen. Danmarks tre regeringspartier tillhörde i sin tur de få inom parlamentets socialdemokratiska och liberala grupper som röstade emot både förslaget om krisåtgärder samt det huvudförslag som Tomas Tobé ansvarat för.

Källa: EU-parlamentet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV