När jag befinner mig i en andrahandsbutik, omgiven av bokhyllor, känner jag en särskild sorts njutning. Det är den enda gången jag kan finna ett lugn och en tröst i en butiksmiljö. För mig är det som att vara omgiven av gamla vänner som har en historia att berätta. För mig är andrahandsbutiker en påminnelse om vikten av att ta hand om de saker vi redan har och att se värdet i det som har överlevt tidens tand. Det är en inställning som jag tror är avgörande för att bygga en hållbar och rättvis värld.
Genom historien har svenskar alltid anpassat sig för att skapa en bättre framtid åt sina barn och barnbarn. Men nu, i vår generation, verkar vi göra precis tvärtom, och samtidigt som vi säger att vi älskar våra barn så gör vi deras hem till ett helvete när vi fyller dem med den tomhet som svensk hyperindividualism har skapat med plankstek och charterresor.
Den moderna svenska välfärdsstaten har lett till att många svenskar inte längre behöver kämpa mot fattigdom på samma sätt som tidigare generationer gjorde, och det rådande politiska klimatet betonar individuella prestationer snarare än samhällets kollektiva ansvar för att stödja dem som har det svårt. På mycket kort tid har svensken glömt sin historia och de utmaningar som tidigare generationer ställdes inför.
Så varför vinna VM i samarbete när svensken kan vinna själv?
Ekonomiska intressen har större inflytande på politiska beslut än klimatet. Kortsiktiga valcykler prioriteras framför långsiktiga lösningar samtidigt som politiker är skiträdda för att förlora stöd från väljargrupper. Det här kombinerat med att alldeles för många som har läst eller sett Vilhelm Mobergs Utvandrarna-serie låtsas som om detta hände i Sudan och inte i Småland, för att inte bli påmind om sina förmödrars och -fäders kamp för överlevnad och omställning.
Men den som med ett öppet hjärta tar del av Mobergs skildring av den svenska fattigdomen kommer att se att serien kan väcka en känsla av gemenskap och en vilja att agera för att skydda vår miljö och säkra en hållbar framtid. Den kan också påminna oss om hur viktigt det är att uppskatta vår sköra tillvaro, att ta hand om våra resurser och hur snabbt livet kan förändras om vi inte agerar i tid.
Svenskens historia är en påminnelse om att vi alla är en del av samma samhälle, att det är vår gemensamma uppgift att bli fossilfria och att Sverige måste vara ”planetary stewards”, som professor i miljövetenskap Johan Rockström så ofta pratar om, och att vi som planetskötare måste verka inom Norden, EU, FN, Världsbanken och i andra internationella sammanhang så att alla länder följer med på samma klimatmässiga resa och blir hållbara.
Utvandrarna-serien visar hur snabbt livet kan förändras om vi inte agerar i tid och är en väckarklocka för att öka medvetenheten om klimatförändringarnas allvar och att det är bråttom utav bara helvete.
Klotet i P1 till en hundpromenad. Jag känner mig som världens rikaste människa.
Alla carnivore-influensers. Det är samtidigt komedi.