Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Reaktorer tas isär direkt – klart om 15 år

En installation med ett trasigt kärnkraftverk och en spak för avstängning, utanför Emsland-reaktorn innan den kopplades bort på lördagen.

Sent på lördagskvällen stängde Tyskland sina tre sista kärnkraftverk. Och till skillnad från en del andra länder väljer man att direkt montera ned reaktorerna i stället för att låta dem stå. Men processen väntas ändå ta flera årtionden.

Först kopplades Emsland i Niedersachsen bort, sedan Isar 2 i Bayern och till sist Neckarwestheim 2 i Baden-Württemberg.

Planenligt vid midnatt till söndag sattes punkt för mer än 60 år av tysk kärnkraft. Nu börjar det långa arbetet med att montera ner reaktorerna och ta hand om de radioaktiva komponenterna. Men först måste man vänta på att den nukleära processen stannar av, vilket innebär att det huvudsakliga arbetet kan påbörjas först nästa år. Sedan beräknas hela nedläggningen ta 15 år.

De 193 bränslestavarna från Neckarwestheim är fortfarande högaktiva och flyttas till en vattenfylld pool i en närliggande byggnad. Där kommer de att förvaras i mellan tre och fem år innan de förs över till behållare för mellanlagring.

Planen är att det radioaktiva avfallet ska förvaras djupt under jord. Men beslutet om exakt var det ska förvaras ser ut att dra ut på tiden, då förslagen ofta möter motstånd från boende som oroar sig för hälsoriskerna.

Från början var det sagt att frågan skulle vara löst till år 2031, med målet att en anläggning skulle vara i drift 2050. Nu siktar man på att hitta en lämplig plats någon gång mellan 2046 och 2068.

När man väl funnit den beräknas arbetet med att få tillstånd och bygga upp en fungerande anläggning ta ytterligare 20 år.

Slutförvaringen måste kunna förvara avfallet säkert i en miljon år.

– Mer än 30 000 generationer kommer att påverkas av atomkraftens konsekvenser, efter att den bara använts i 60 år, sade den dåvarande miljöministern Barbara Hendricks (SPD) 2017.

Fakta: Tyskland och energin

Tyskland är den första stora industrinationen i världen som fasar ut all sin kärnkraft. 2001 beslutade landet att gradvis stänga de 17 reaktorerna till år 2022. Beslutet revs tillfälligt upp 2010 men återinfördes snabbt – efter Fukushimakatastrofen i Japan 2011 gjorde den kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel, som tidigare förespråkat kärnkraft, en helomvändning.

Flera gamla atomreaktorer i det forna Östtyskland stängdes under 1990-talet av säkerhetsskäl.

Den stora nedstängningsvågen inleddes redan hösten 2011, då åtta reaktorer stoppades bara månader efter Fukushima.

Sedan har de återstående successivt stängts, vilket gör att Tyskland nu har stor erfarenhet av nukleär avveckling.

Men i höstas pausades nedläggningen, då energikrisen i spåren av Ukrainakriget gjorde att regeringen beslöt att behålla landets sista tre reaktorer över vintern.

2012 stod kärnkraften brutto för 16 procent av strömförsörjningen i Tyskland, en andel som 2022 sjunkit till 6 procent och nu alltså går ned till noll. Sten- och brunkolet stod 2012 för 45 procent, en andel som förra året gått ned till 31 procent. Den förnybara energin har under tioårsperioden i stället ökat från 23 till 45 procent.

Källa: BDEW

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV