Startsida - Nyheter

Zoom

Ibn Rushd fortsatt ifrågasatt i Göteborg: ”Särbehandlas”

Studieförbundet Ibn Rushd har nekats bidrag i Göteborg i flera omgångar.

I fjol nekades det muslimskt inriktade studieförbundet Ibn Rushd i Göteborg bidrag – trots att kommunens tjänstemän konstaterat att förbundet lever upp till kraven. Nu har de åter ansökt om bidrag, men högerblocket vill att de ska granskas – igen. Ett ställningstagande som grundar sig i ideologi och inte evidens, menar Malin Novén, distriktschef för Ibn Rushd västra.

– Politiken har när de fattat beslut inte förhållit sig till sakinnehåll och fakta, utan utgår från politisk ideologi, säger Malin Novén.

Extremism eller islamofobi? Turerna kring studieförbundet Ibn Rushd har varit många och blivit föremål för en debatt där frågan har hamnat i fokus.

2020 pausade politikerna i social resursnämnd i Göteborg bidraget till studieförbundet, som har en uttalad muslimsk målgrupp. Detta efter påståenden om kopplingar till ”demokratiskt tvivelaktiga” talare. Senare samma år beslutades att två granskningar skulle göras av förbundets verksamhet.

Ett externt bolag skulle granska ekonomin samtidigt som förvaltningen fick i uppdrag att titta närmare på underföreningarna. Sedan dess har Ibn Rushd varit föremål för ett antal granskningar. Socialförvaltningen i Göteborg konstaterade redan 2021 att studieförbundet åtgärdat de brister som funnits och uppfyller villkoren för bidrag – något som de även höll fast vid i fjol.

Trots det nekade politikerna Ibn Rushd västra bidrag även under 2022. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ röstade i enlighet med förvaltningens utlåtande. Socialdemokraterna ville se en återremiss, likt M, KD och L, medan Sverigedemokraterna och Demokraterna yrkade på avslag. Beslutet avgjordes till fördel för D och SD av Moderaternas Nina Miskovsky (M), som då hade utslagsröst som socialnämndens ordförande.

Ny ansökan

Efter att S tillsammans med V och MP tog makten i kommunen efter valet har det dock skett en rad förändringar. Dels har de rödgröna fattat beslut om att det ska tas fram en ny bidragsmodell (den senaste reviderades i oktober 2021 och innebar att studieförbund sökte bidrag för två år i rad). Dels har de, efter initiativ från V, öppnat för studieförbud att skicka in nya och kompletterande ansökningar i väntan på att den nya modellen är på plats – något som Ibn Rushd nu gjort.

Till skillnad från tidigare år tillämpas i år nya, så kallade ”demokrativillkor” på civilsamhällets aktörer som ansöker om bidrag i Göteborg, vilket bland annat innebär att de ska skicka in en lista på sina samarbetspartners, för granskning.

M, L, KD och D motsätter sig fortfarande att Ibn Rushd västra ska tilldelas bidrag och yrkar på en extern granskning av verksamheten ”för att säkerställa att Göteborgarnas skattemedel inte går till fel saker”. Bland annat hänvisar de till att ”förvaltningen konstaterar att det fortfarande finns frågetecken när det gäller demokrativillkoret, jämlikhet kopplat till svensk lagstiftning hos vissa av Ibn Rushds medlemsorganisationer och samverkanspartners”.

”Skulle blivit återbetalningsskyldiga”

Sverigedemokraterna är fortsatt starkt kritiska till att studieförbundet, vars målgrupp främst är muslimer, ska få bidrag. Oaktat vad tjänstemännen i Socialnämnd centrum kommit fram till, har inget förändrats i strukturen som omgärdar Ibn Rushd, enligt Agneta Kjaerbeck (SD), ledamot i socialnämnd centrum samt politisk sekreterare för partiet. Studieförbundet möter inte de krav och villkor som ställs, menar Klaerbeck.

– Att studieförbundets verksamhet skulle främja integrationen i Göteborg är ytterst tveksamt, det finns fortfarande stora frågetecken när det gäller demokrativillkoret, jämlikhet kopplat till svensk lagstiftning hos vissa av förbundets medlemsorganisationer och samarbetspartners. Hedersförtryck och diskriminering kopplat till kön och hbt+ förekommer, säger Agneta Kjaerbeck och fortsätter;

– Hade Sverigedemokraterna fått lägga in sitt veto, skulle Ibn Rushd ha blivit återbetalningsskyldiga för flera års högst tveksamma bidrag.

Skjuts upp

Beslut angående bidraget skulle ha fattats i nämnden förra veckan, men politikerna ville ha ytterligare tid på sig att gå igenom de uppgifter som inkommit. Detta efter att förvaltningen och Ibn Rushd ombetts svara på följdfrågor.

Malin Novén, distriktschef för Ibn Rushd västra, menar att frågorna som ställts utifrån det nya demokrativillkoret överhuvudtaget inte har med deras verksamhet att göra.

– Det är frågor i stil med ”har någon förening som ni samverkat med någon gång kanske delat något som är odemokratiskt på sociala medier?”. Var går gränsen för vad vi som studieförbund ska kunna ställas till svars för?

Ingen idéburen organisation har de resurser som krävs för att fullt ut ha koll på allt som händer på sociala medier utanför den egna verksamheten, vilket bland annat är vad som nu förväntas, enligt Malin Novén.

– Däremot bör alla samhällsaktörer ha koll på och ta ansvar över sin egen verksamhet fullt ut. Vi har tagit det så långt vi bara kan med våra resurser.

”Politik – inte sakinnehåll”

Hur ser ni på M, L, KD och D:s yrkande om att ni bör granskas igen?

– Det går i samma viljeinriktning som tidigare för den delen av politiken. Min första tanke när jag såg yrkandet var ”vad är det de ska granska?”. Vi har granskats i fyra år och har positiva resultat. Jag ser inte hur detta bidrar till Göteborg och dess invånare.

Enligt Malin Novén har inställningen gentemot Ibn Rushd inte med studieförbundets verksamhet att göra. Hon menar att det är frågan om en särbehandling från politikernas sida – där Ibn Rushd misstänkliggörs och diskrimineras på grund av sin uttalat muslimska profil.

– Det har konstaterats att vi är en viktig aktör som når ut till människor som andra inte når ut till, framförallt till kvinnor och unga i utsatta områden. Vi håller god kvalité och jobbar för utveckling. Ändå får vi inte bidrag.

Inga andra samverkanspartners eller studieförbund som bedriver ett likartat arbete har granskats eller nekats bidrag på det sätt som Ibn Rush, tillägger hon.

– Vi har en vision om att man ska kunna vara praktiserande muslim och samtidigt en självklar del av Sverige. Det är en självklarhet för oss och det borde det vara för resten av samhället också. Men det blir en del av problematiken.

Frågan om diskriminering har också lyfts av Amnesty international i samband med avslaget i fjol. I ett uttalande uppmanade generalsekreteraren Anna Johansson Göteborg och andra kommuner att säkerställa att fördelning av medel sker på ett ”icke-diskriminerande sätt”.

”Oväsentligt”

Angående de påståenden som riktats mot förbundet om eventuella kopplingar till personer med odemokratiska eller extremistiska åsikter, hänvisar Malin Novén åter till de granskningar som har genomförts.

– Vi har granskats av Göteborgs stad under flera år, inklusive av uppdragna externa parter. Bedömningarna staden gjort utifrån underlagen är att vi möter demokrativillkoren och är en viktig samhällsaktör, säger Malin Novén och fortsätter;

– Men det är klart att jobbar man med civilsamhället och tusentals människor så kommer man någon gång i kontakt med någon som inte delar samma värdegrund, och det är vi inte ensamma om.

Hon menar att organisationen tar arbetet med värdegrunden på stort allvar och genomför ett gediget arbete för att säkerställa att den delas av alla inbjudna talare. Bland annat används en särskild checklista utifrån vilken det görs djupgående research. Där ingår bland annat att gå igenom aktivitet på sociala medier, berättar Malin Novén.

– Men vi kan inte hållas ansvariga för att någon sa något 2011 som sedan var involverad i en förening som vi samarbetade med 2016. Det är orimligt och egentligen oväsentligt.

Beslut senare i april

Politikerna i socialnämnden väntas fatta beslut i frågan vid nästa sammanträde, den 24 april. Syre har kontaktat kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S), Jenny Broman (V), ordförande i socialnämnd centrum, och oppositionsråd Nina Miskovsky (M), som alla avböjt att kommentera med hänvisning till att de inte vill föregå pågående diskussioner och förhandlingar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV