I dag, torsdag, hålls de årliga fredssamtalen på Kastelholms slott på Åland. Årets samtal fokuserar på sambandet mellan krig och pengar.
– Det känns viktigt att påminna folk om hur mycket krig och upprustningen kostar oss och understryka att det finns fler verktyg än vapen för att nå fred, säger Liz Lindvill, informatör på Ålands fredsinstitut.
Varje år den 30 mars, på den Åländska demilitariseringens dag och under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen, hålls fredssamtal på Kastelholms slott på Åland. Syftet är att lyfta aktuella frågor ur ett fredsperspektiv.
– Vi tar in experter i området för att dela med sig av sin kunskap och bjuder sedan in allmänheten till att delta och ställa sina frågor. Vi tror på att mötas och samtala om även svåra frågor, säger Liz Lindvall, informatör på Ålands fredsinstitut, som arrangerar samtalen.
Årets upplaga, som är den tionde, går under temat ”fred, krig och pengar, pengar, pengar”. Bland annat lyfts sambandet mellan krig och pengar, de ekonomiska effekter som krigen får i olika delar av världen och hur vi kan kan tänka kring ekonomi för att uppnå en hållbar fred.
– Vi började fundera över om ekonomin styrs av krig eller krigen av ekonomin, säger Liz Lindvall.
”Stort intresse”
Den första delen av samtalet som hålls inne på slottet består i år av Neta C. Crawford, professor i internationella relationer vid Oxford universitet, Nan Tian, forskare vid Sipri samt Peter Wiklöf, verkställande direktör vid Ålandsbanken. Slottssamtalen följs av rundabordssamtal på Alandica kuturhus i Mariehamn, där publiken får delta och ställa frågor. Då intresset för samtalen brukar vara stort även från omvärlden hålls den första delen i år på engelska.
– Intresset är stort från hela närregionen men vi har även de som tittat på samtalet online på olika platser runt om i världen. Vi har fullsatt under diskussionen på slottet och även många som kommer till rundabordssamtalet efteråt där publiken är välkommen att delta. Många är berörda av oroligheterna runt omkring oss och det finns även många funderingar kring ekonomins roll, berättar Liz Lindvall.
Hur är det att arrangera samtal om fred när världen går i motsatt riktning – mot upprustning och ökade spänningar?
– Vi känner att det behövs mer än någonsin. Även krig måste avsluta i ett fredsavtal och för att det ska ske behövs diskussioner kring fred. Det känns viktigt att påminna folk om hur mycket krig och upprustningen kostar oss och understryka att det finns fler verktyg än vapen för att nå fred.