Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Netanyahu pressas: Besked om lagen skjuts upp

Demonstranter har tänt eldar och spärrat vägar efter Benjamin Netanyahus besked på söndagen.

Premiärminister Benjamin Netanyahus väntade besked om den omstridda lagreformen har skjutits upp. Detta efter rapporter om att en del partier i hans egen brokiga koalition hotar att lämna regeringen om han sätter stopp för lagen.
På måndagsmorgonen inleddes omfattande strejker i landet.

(Uppdaterad) Ingen ny tid har meddelats för premiärministerns tal, där han väntades meddela att den nya omstridda lagstiftningen skulle stoppas, rapporterar Times of Israel. Netanyahus koalition löper hög risk att rämna om han inte infriar sina löften till små extremistiska partier.

Enligt Channel 12 News kommer uppgifter om att landets hårdföre nye säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir under ett möte hotat att lämna koalitionen om premiärministern stoppar lagen.

I ett tv-sänt tal under måndagsmorgonen manar fackförbundsledaren Arnon Bar-David till en omedelbar generalstrejk.

”Från tidpunkten då denna presskonferens tar slut stannar staten Israel”, säger han.

Även bland annat universitet och högskolor har meddelat att de håller stängt i protest mot lagen, och på Ben Guiron lyfter inga plan på måndagsmorgonen.

"Svåra scener"

Israels president Isaac Herzog vädjar till premiärminister Benjamin Netanyahu att omedelbart stoppa de lagändringar som minskar domstolarnas makt. Netanyahus utlysta tal skulle enligt medieuppgifter kanske avisera något slags reträtt.

Efter jättelika protester på gatorna runtom i landet twittrar Herzog att ”jag uppmanar er att omedelbart stoppa lagstiftningsprocessen”.

”Vi har sett mycket svåra scener i kväll”, konstaterar han. ”Jag vädjar till premiärministern, medlemmarna i regeringen och medlemmarna i koalitionen”.

Herzogs ämbete har främst en ceremoniell och representativ roll, men trycket har uppenbarligen ökat dag för dag mot Netanyahu. Många både i Israel och utomlands befarar till och med att landets status som demokrati är i fara.

Genom att tvinga bort försvarsministern så snabbt sände Netanyahu ett kraftfullt meddelande till de partikamrater som kan vilja bromsa rättsreformen, skriver The Jerusalem Post.

Men Gallant är inte den ende ministern från Netanyahus eget parti Likud som har uttryckt att processen bör pausas.

”När huset står i brand frågar man inte vem som har rätt, utan man häller på vatten och räddar de som bor där”, twittrar kultur- och idrottsminister Miki Zohar, och lägger till att premiärministern måste få stöd om han beslutar att stoppa lagen för att förhindra ”den spricka som skapats i nationen”.

Massdemonstrationer

Samtidigt rapporteras att processen för att ta lagen vidare fortsätter i knesset.

Den omstridda lagen innebär bland annat att parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikerna ska få större inflytande över nomineringar av domare till samma domstol. Den skyddar även Netanyahu juridiskt under den rättegång där han står anklagad för korruption.

Stora demonstrationer med tiotusentals deltagare har hållits varje lördag i tre månaders tid. Enligt israeliska medier deltog över 100 000 människor i en jättedemonstration i Tel Aviv i lördags. Protesterna har dock inte gett resultat, utan processen för lagändringen har fortsatt.

Fakta: Netanyahus kritiserade lagförslag

I Israel måste lagförslag vinna majoritet i tre parlamentariska omröstningar. I februari klubbades den nu så omdiskuterade lagen om flera förändringar i rättssystemet en första gång. Regeringens officiella plan är att slutföra processen senast i april.

Förslaget till förändringar har väckt farhågor om ett försvagat rättsväsende och en närmast absolut makt till politiker. Det beskrivs i medier bland annat som att politiker får i stort sett full kontroll över nomineringar av domare till Högsta domstolen.

I det utskott som hittills nominerat domare har regeringen varit representerad. Men Högsta domstolen och oppositionen har kunnat blockera förslagen.

Sedan i januari har tiotusentals israeler demonstrerat på olika platser i Israel. De största demonstrationerna har ägt rum i Jerusalem och Tel Aviv.

Lagförslaget har också lett till kritik från militären samt finanssektorn som menar att förslaget riskerar att minska viljan att investera i Israel.

USA med president Joe Biden har också tagit avstånd från den israeliska regeringens planer.

Enligt opinionsundersökningar stödjer ungefär en fjärdedel av befolkningen ändringarna medan 50 procent är emot.

Källor: Haaretz, Times of Israel, AP, Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV