Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Risk med sötningsmedel tonas ner

Sötningsmedlet erytritol är betydligt vanligare i USA än i Sverige.

Amerikanska forskare höjer ett varnande finger för att sötningsmedlet erytritol kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Men slutsatserna som väckt uppmärksamhet även i Sverige är överdrivna, enligt en svensk expert.

Forskarna i USA ville undersöka om de kunde hitta ämnen i blodet som kännetecknade personer med risk för hjärt-kärlsjukdom. De reagerade på att erytritol, som används som sötningsmedel, var vanligare bland de som drabbades av hjärtinfarkt eller stroke.

Forskarna gjorde ytterligare studier varav en med patienter som skulle genomgå en hjärtoperation och som tillfrågats om kostvanor. De resultaten pekade i samma riktning – personerna som uppgav att de hade högst konsumtion av erytritol hade högre risk att drabbas av hjärtsjukdom.

"Lika hög riskfaktor som diabetes"

Studien har publicerats i Nature Medicine och huvudförfattaren Stanley Hazen, säger till nyhetstjänsten Stat News att höga nivåer av erytritol verkar vara en lika stor riskfaktor som diabetes.

Erytritol, är en sockeralkohol precis som xylitol och sorbitol. I Sverige är det inte lika vanligt i livsmedel som i USA. Men det är bara en av anledningarna till att Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och docent vid Sahlgrenska akademin, inte tycker att resultaten är alarmerande.

– De patienter som ingår i analysen hade redan riskfaktorer för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Dessa har förmodligen i hög utsträckning fått råd om kostförändringar som inkluderar att byta till exempel sockersötad dryck mot dryck med sötningsmedel. Det kan i sin tur förklara deras högre nivå av ämnet i blodet, säger hon.

Fakta: Sötningsmedel
• Sötningsmedel används för att helt eller delvis ersätta socker eller andra energiinnehållande sötningsmedel. Syftet är att minska energiinnehållet i ett livsmedel, minska risken för karies och påverkan på kroppens blodsockernivå.
• Det finns inget starkt och enigt stöd för att konsumtion av sötningsmedel kan påverka tarmflorans sammansättning på ett sätt som i förlängningen skulle kunna medföra oönskade hälsoeffekter hos människor.
• Konsumtion av sötningsmedel har ingen eller liten påverkan på mättnadskänslan. Det finns inte heller tydliga indikationer på att sötningsmedel ökar sötsuget.
• Om konsumtion av sötningsmedel påverkar det totala energiintaget och kroppsvikt eller inte tycks bero på vilken jämförelse som görs. I jämförelser med socker tyder forskningen på att sötningsmedel kan bidra till minskat totalt energiintag och något lägre kroppsvikt.
Källa: Livsmedelsverket

Förvånad över miss

Detta kallas omvänt orsakssamband och är välkänt av näringsfysiologer och epidemiologer men har blivit mer generellt uppmärksammat under senare år. Kortfattat innebär det att patienter som har högre risk att drabbas av till exempel hjärt-kärlsjukdom och stroke, för att de har diabetes, övervikt eller redan haft en hjärtsjukdom – rekommenderas att ändra kosten och välja godsaker och läsk med sötningsmedel i stället för socker.

I den aktuella studien diskuterar inte forskarna den förklaringen alls, vilket förvånar Ingrid Larsson.

– Det här är ett känt fenomen numer. Det kom en studie för några år sedan som presenterade slutsatsen att kvinnor som konsumerade sötningsmedel i högre utsträckning drabbades av stroke. Men det visade sig att de som drabbades av stroke var främst de som hade fetma och att fetman är det som ligger bakom den ökade risken för stroke, säger Ingrid Larsson.

Laxerande effekt

Forskarna undersökte också blodprover i labb och gjorde djurförsök där de såg att höga nivåer av erytritol ökade blodplättarnas tendens att klumpa sig.

Ingrid Larsson menar att om vi skulle börja använda just erytritol i högre utsträckning i Sverige skulle det behövas fler långtidsstudier. Men i dag finns inget som tyder på att sötningsmedel skulle öka risken för hjärt- kärlsjukdom eller stroke. Och det är inte bättre för hälsan att byta ut det mot socker.

– Dessutom har erytritol precis som sorbitol och xylitol en laxerande effekt. Så det finns en naturlig begränsning i hur mycket man kan få i dig, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV