Att vika papperstranor är en gammal japansk tradition som blivit en symbol för fred. En symbol som snart pryder ett träd i Bagarmossen, Stockholm. För att sprida hopp i mörka tider av krig och militär upprustning bjuder Selva studio in människor i alla åldrar till att skapa och ta med sig fåglar till en utställning i skogen på lördag.
– Vi behöver alternativ, barnen behöver alternativ och vi behöver känna att vi skapar hopp inom oss, säger konstnären Malou Bergman.
I dag är det ett år sedan det ännu pågående kriget i Ukraina startade. Sedan dess har spänningarna och den militära upprustningen i världen ökat markant. Men hoppet om fred lever och förenas i helgen med konst. På lördag bjuder Selva studio i Stockholm in allmänheten till en skapande verksamhet för fred. Människor i alla åldrar uppmanas att skapa fåglar i valfri utformning och valfritt material, för att ta med sig till skogssalongen i Bagarmossen – där de kommer att hängas upp i ett träd.
– Aktiviteten är inspirerad av en gammal sägen i Japan som blivit en symbol för fred och bygger på att om man viker 1 000 tranor i origami kan man få en önskan uppfylld. Men som en konstnärlig touch på det hela bjuder vi in till att göra alla möjliga sorters fåglar. Vi har ju också duvor som en symbol för fred i vår del av världen, säger initiativtagaren och konstnären Malou Bergman.
Den gamla japanska sägnen säger att den som viker 1 000 tranor får sin önskan uppfylld. Något som den japanska flickan Sadako Sasaki, ett av atombombens offer, gjorde från sin sjukhussäng i hopp om att bli frisk. Hon var endast två år gammal när atombomben släpptes över hennes hemstad Hiroshima. Vid 11 års ålder insjuknade hon i leukemi och ett år senare avled hon till följd av sjukdomen. Huruvida Sasaki hann göra 1000 tranor innan hon dog, råder det delade meningar om. Men tranorna blev efter henne en stark symbol för fred – och mot kärnvapen.
– Fredsfåglarna är en önskan om fred och fredshopp. I frustration och sorg över krig är det ett sorts görande, som en bild av hopp som konsten kan hjälpa till och skapa. Vi har kriget, den militära upprustningen och Sveriges reaktion att gå med i Nato, säger Malou Bergman.
I tider av krig och upprustning är det viktigt att värna om hoppet. Konsten är ett utmärkt sätt att göra det på, menar hon.
– Där är ju konsten fantastisk, att kunna skapa alternativa versioner, att bara kunna tänka på hoppet, ger kraft. Tittar man bara på kriget är det fruktansvärt. Det här är en motreaktion, en önskan om fred samtidigt som vi visar att det finns något som är vackert också. Att komma ihåg det och ge inspiration att orka i en galen värld.
Fåglarna som samlas under skogssalongen på lördag kommer att fyllas på med flera fåglar som tillverkas under en workshop i Folkets hus i Bagarmossen under sportlovsveckan. Även den aktiviteten är öppen för alla åldrar.
– Vi går sedan tillsammans den lilla biten till skogen och hänger upp fåglarna i trädet.
Workshops och konstutställningar i skogen är något som Selva studio i Stockholm har ägnat sig åt sedan covidpandemin. Därefter har skogssalongerna, som blivit mycket uppskattade, fortsatt. Men helgens skogssalong blir troligen den sista, innan verksamheterna flyttar inomhus igen, berättar Malou Bergman.
– I samband med restriktionerna så kom vi på att göra utställningar i skogen, där vi kunde mötas och fortsätta skapa. Det var smittfria kulturevent, som blev helt fantastiska. Vi är lyckligt lottade som har haft möjlighet att skapa i skogen.
Läs mer:
Fredskonst från 80-talet i ny utställning: ”Hoppet har alltid funnits”