Fler britter än någonsin tidigare tvingas vända sig till någon av landets matbanker för att få ekonomin att gå ihop.
– Ofta känner vi att vår hjälp inte räcker till”, säger Sabine Goodwin från hjälpsammanslutningen Ifan till The Observer.
Nära 90 procent av de brittiska matbankerna har sett en stor ökning av antalet besökare under de senaste två månaderna jämfört med samma period förra året, enligt en undersökning från Ifan (Independent Food Aid Network).
Hälften av de tillfrågade matbankerna säger också att man kommer att tvingas dra ned på hjälpen, eller avvisa nya personer som söker sig till verksamheterna, om behovet fortsätter att öka, skriver The Observer.
Verksamheterna vittnar även om att de senaste årets skenande mat- och energipriser har lett till att nya grupper som sjukvårdspersonal och lärare nu allt oftare sällat sig till besökarna.
Fakta: Matfattigdom i Storbritannien
• Enligt The Trussell Trust, som driver över 1I300 matbanker i Storbritannien, har hjälpbehovet i landet aldrig tidigare varit så stort som i vinter.
• Över 14,5 miljoner människor lever i fattigdom i Storbritannien, enligt välgörenhetsorganisationen Joseph Rowntree Foundation. 4,3 miljoner av dessa är barn.
• Matinflationen i landet ligger på rekordhöga 16,4 procent, medan gaskostnaderna är nära 130 procent högre än för ett år sedan.
"Många tappar fotfästet"
Enligt Sabine Goodwin, samordnare på Ifan, tyder också mycket på att läget för många britter kommer att förvärras.
– Det är uppenbart att många under vintern har försökt hanka sig fram med lånade pengar och byggt upp skulder som gör att de till slut kommer att tappa fotfästet, säger hon till den brittiska tidningen.
Matinflationen i Storbritannien ligger sedan en tid tillbaka på rekordhöga 16,4 procent, vilket är den högsta nivån sedan 1977. Framför allt har priserna på basvaror som mjölk, smör, ost och ägg skjutit i höjden – vilket har lett till att trycket på landets matbanker ökat i snabb takt.
Inflation bakom strejkvåg
Den skenande inflationen i kombination med rekordhöga energipriser ligger också bakom den strejkvåg som de senaste månaderna har skakat landet. Bland annat har sjuksköterskor, ambulanspersonal och lärare lagt ned sitt arbete i protest mot försämrade livsvillkor.
Det ökande hjälpbehovet bland britterna leder till en allt tyngre arbetsbörda för de volontärer som arbetar på landets matbanker, enligt Sabine Goodwin.
– Vi härdar ut, men behovet tar inte slut. Som volontär känner man ofta att vår hjälp inte räcker till, säger hon till The Observer.