Startsida - Nyheter

Energi · Kan själv

Det finns oändligt mycket man kan göra med snö

En man gömmer sig från snöflingorna under ett paraply i Burguete i norra Spanien nu i januari.

Det finns knappast något så häftigt som snö. Förutom när man får den innanför skjortan. Finns det något man inte kan göra med snö, undrar Peter Al Fakir som har gått från snöhatare till snöflinga.

Det var ett reportage med den gamla storbrottaren Aleksandr Karelin i Novosibirsk som fick mig att omvärdera allt jag trodde mig känna inför snö. Han satt där i minus trettio grader i en tunn flanellskjorta och grillade, samtidigt som spelade schack och drack vodka. Det såg så mysigt och manligt ut att vara helt oberörd inför vädrets makter.

Jag tog konceptet ett steg längre och “Sibirian BBQ” var född. Du skrapar undan lite snö från marken för en stor brasa, ju större desto bättre, ordnar några platser att sitta, samt bygger en stor vall av snö. I vallen sticker du ned dina ölburkar och flaskan med vodka för kylning. Till detta serveras med fördel inlagd gurka, helst den syrade varianten som inte är så söt. Så mycket mer behövs inte för att känna sig som världsmästare i brottning.

Här borde man väl tipsa om alla olika varianter av sportaktiviteter man kan göra med snö. De har bara växt med åren i takt med att snösäsongen bara krymper. Men för egen del är jag helt usel på alla vintersporter. Droppen kom någon gång 1980-talet då jag tog med mig ett par långfärdsskridskor till den lilla isen på skolgården. Det var Bambi på is med för stora klövar. Det slutade med att halva plugget hängde runt bollplan och skrek mitt namn. Nu efteråt inser jag att de skrattade åt mig och inte med mig.

Denna snögubbe gjorde två barn på Gärdet i Stockholm. Sedan råkade den likna kakmonstret och fick ett värmeljus i munnen. Foto: Peter Al Fakir

Varning för Snöbollskrig 

Fast på den tiden var alla barn jävlar på att kasta snöboll och mula folk. Numera är snöbollskrig förbjudet på de flesta skolor och elever som bryter mot reglerna kan bli avstängda i fem dagar. Det är upp till rektorn att bestämma. Jag vet inte hur saknat det är att bli nedbrottad av en mobbare och få snö intryckt i hela ansiktet.

Snö är is. Inte undra på att det svider. Det sägs att varje snöflinga är unik. Till en början bildas den oftast som en hexagon, det vill säga, den har sex kanter. Flingorna formas genom att iskristaller klumpas ihop i molnen. De har alltså inte uppstått från vattendroppar utan vattenmolekylerna har gått direkt från ånga till fast form. Ju närmare nollgradigt väder desto större blir snöflingorna. Att det sedan är skillnad i hur lätt snön går att krama till bollar beror på egenskaperna i flingorna som vid varmare temperatur gör dem mer flytande och benägna att haka fast och skapa bindningar.

Det är alltid lika magiskt att komma ut efter den första natten med snöfall och se hur allt har förändrats. Det är oftast de första dagarna som snön är så där lagom plastisk och medgörlig så att man kan bygga snögubbar.

Barn har kul i Skytteholms snötäckta backe där man tar sig utför med pulkor, slädar, madrasser eller bara byxbaken som färdmedel. Foto: Janerik Henriksson / TT 

Snöaktiviteter för barnen

Här är några andra tips på snöaktiviteter med kidsen:

Bygga snögubbe eller snögumma eller snöhen. Glöm inte moroten till näsa. I år byggde vi ett snökakmonster som vi stoppade ett värmeljus i munnen på. Riktigt stilig blev den. Det går också att skapa andra figurer eller former av snö.

Snöänglar är förmodligen det enklaste i världen, kan man tycka. Men det tar faktiskt lite träning för att få till dem perfekt.

En snölykta gör varje innergård eller trädgård till en vacker plats. Glöm inte att plocka upp aluminiumbotten från värmeljuset efteråt.

Färga snöbollar med karamellfärg eller skapa en snövulkan som sprutar lava. För snövulkanen behövs en glasburk, karamellfärg, vinäger och bakpulver. Gör ett berg av snön och placera burken i toppen. Blanda i ingredienserna och se hur lavan rinner ned.

Snögraffitti skapas genom att trycka upp snö mot ett träd eller plan yta i olika mönster. Fördelen är att den helt försvinner till våren, vilket också kanske är nackdelen.

Feministisk snöröjning

Men snö är inte bara snögubbar och snöänglar. Snö är politik. Nu pratar jag inte om den nedsättande termen snöflinga (snowflake) som ska beteckna särskilt ömhudade personer från generation Y på vänsterkanten. Under senare år har kommunerna börjat att omvärdera hur de sköter snöröjningen från gator och vägar. Är det så att bilister alltid ska prioriteras? Har inte fotgängare eller cyklister lika stort behov att komma i tid på morgonen. Det som brukar kallas feministiskt snöröjning gör att bussgator och infarter till vårdcentraler prioriteras och att det inte byggs upp höga vallar som gör det svårt för personer med barnvagn att ta sig fram. Varför det skulle vara kontroversiellt vet jag inte, inte heller varför det skulle vara feministiskt? 

Ett nedisat hus vid Lake Erie i Ontario i Kanada. Under december drabbades USA och Kanada av ovanliga väderfenomen kallad för bombcyklon. Nick Iwanyshyn/AP

Farligt snöoväder

Snö kan vara livsfarligt. I december dog över femtio människor i USA och Kanada efter att en bombcyklon dragit in. Ja, explosiv cyclogenesis är faktiskt ett meteorologiskt begrepp även om väderbomb eller bombcyklone låter coolare. Fenomenet uppstår väldigt sällan och är en kombination av ett kraftigt fallande lufttryck, kyla och kraftiga vindar.

Historiskt har vinterväder lett till flera stora arméers nederlag. Det var snö och kyla som tog musten ur Napoleons trupper under den franska invasionen av Ryssland 1812. Av 450 000 soldater vid invasionens början var det bara 120 000 som överlevde. De flesta frös ihjäl eller dog av sjukdomar. Vädrets makter påverkar 200 år senare på liknande sätt Putins soldater i Ukraina. Kyla och tunna kläder är inte sällan lika farligt som artilleri och gevär.

Frusen mark gör det svårt att gräva skyttegravar och de granater som slår ned gör ännu större skada. För att undvika frostskador som lätt uppstår om man inte är förberedd och hamnar i ett prekärt läge i vildmarken gäller att ta vissa steg.

Rätta kläder viktigt

Det är alltid viktigt att klä sig rätt, helst lager på lager så du kan reglera hur varmt klädd du vill vara. Rör ständigt på dig och håll igång händer och fötter. Ett råd är att inte tvätta ansiktet på morgonen, utan gör det på kvällen innan om du ska ut i väldigt kallt väder. Då hinner det naturliga lagret av fett bildas. Det går att jobba upp ett skydd genom att smörja in sig med en fet kräm som inte innehåller vatten. Köldskador uppstår i olika stadier. Första tecknet är att huden blir vitaktig och kall. Känseln avtar i området. Mest utsatt är kinder, nästipp, fingrar, tår och örsnibbar. Kalla fingrar eller tår värms bäst hud mot hud, händerna kan man köra in i armhålan om det går. I värsta fall kan huden hård och vitgul, eller blåaktig. Då har en allvarlig köldskada uppstått.

Snöfrys för mat

Kyla inte bara kan skada, den kan rädda också. Jag talar om snö och is som metod för att bevara mat. En vanlig frys är bra att ha, men den som har en lång vintersäsong på sina breddgrader kan testa på att skapa en snygg kyl genom att frysa vatten i en tunna och samtidigt spara på el. Det här tipset har jag sett från ett kinesiskt Tiktok-konto där de lät vatten frysa i en tunna men bara halvvägs så att alla väggar var frysta. Sedan hällde de ut resterande vatten och fick en tunnliknande frys. Tiktokvideon ackompanjeras av en tysk hitsång från 1991, som vunnit popularitet i Kina. Det är den tyska sjömanssången Aloha Heja Je av Achim Reichel. För övrigt passar låten väldigt bra när man sitter och kör sin sibiriska BBQ.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV