700 euro för hushåll med en person och 1400 euro för hushåll med två vuxna och två barn. Det föreslås bli den garanterade basinkomsten i Spanien. Förslaget kommer från vänsterpartiet Podemos, som dock uttrycker en tvekan kring om samarbetspartiet PSOE kommer att haka på.
Basinkomst har funnits i partiet Podemos program redan sedan starten 2014, och sedan pandemin har landet infört ett stöd i den riktningen. Ingreso mínimo vital, minimal levnadslön, har kunnat ge ett stöd till hundratusentals ekonomiskt utsatta i landet, men har samtidigt fått kritik för att inte nå ut till alla och för att vara krånglig att söka.
Därför vill partiet nu förändra och förbättra stödet. Bland annat vill man göra det snabbare och flexiblare, genom att basera det på de tre senaste månadernas inkomst istället för att basera det på förra årets inkomstuppgifter. De vars totala inkomst under tre månader understiger 2100 euro kan söka stödet, är tanken.
"Alla kan ramla"
Ione Belarra, generalsekreterare för Podemos samt socialminister, konstaterade under ett event om basinkomst i förra veckan att omvandlingen handlar om att tillgodose en rättighet: ”att alla kan ramla och resa sig”. Hon menade att befolkningen kan delas in i två grupper: de som har en ”madrass” att falla mot (som exempelvis en familj som kan hjälpa dig) och de som inte har det.
– Personer som tillhör den andra gruppen har också rätt att ramla och resa sig, att riskera att starta ett företag och få det att gå fel, att välja studier för att man gillar dem och inte för framgångar, sa hon enligt tidningen El Diario.
Undvika "fattigdomsfälla"
Tanken med det föreslagna stödet är att det inte ska utesluta möjligheten att arbeta och därmed riskera att mottagarna hamnar i en ”fattigdomsfälla”.
– En ensamstående person som får en deltidsanställning med en lön på 600 euro skulle fortsätta att få 400 euro i garantiinkomst, med vilken deras totala inkomst skulle vara 1 000 euro, förklarade Belarra enligt El Diario.
Men även om Podemos sitter i koalitionsregering med socialdemokratiska partiet PSOE så är det inte säkert att förslaget blir verklighet enligt Belarra.
– När vi presenterar dessa åtgärder säger de alltid till oss att det inte kan göras. Vi har sett att det i regeringen finns en konservativ kraft, inte i ordets nedsättande utan bokstavliga bemärkelse, som vill göra små justeringar men som inte vill radikalt omvandla det ekonomiska system som producerar den fattigdom som vi kämpar mot idag”.