Allt färre barn och ungdomar som söker sig till psykiatrin får snabb hjälp. Förra året klarade inte ett enda landsting målet att alla ska få ett första besök inom 30 dagar.
Förra året lyckades barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ta emot, i snitt tre av fyra sökande, enligt SVT Nyheter. Värst var situationen i Västerbotten och Dalarna medan Gotland och Stockholm tog emot nio av tio. Enligt Socialminister Annika Strandhäll är grundproblemet den rådande personalbristen.
– Har vi inga operationssjuksköterskor då kan vi inte utföra några operationer i den takt som vi skulle vilja. Samma sak gäller psykologer och kuratorer inom psykiatri för barn och ungdom, säger hon till SVT Nyheter.
Under den förra borgerliga regeringen gavs extrapengar till barn- och ungdomspsykiatrin baserat på prestation. Men 2015 övergick den nuvarande regeringen till en modell där samtliga landsting får ta del av pengarna.
Trots att antalet barn och ungdomar som sökte hjälp och fick ett första besök inom 30 dagar minskat från 89 till 75 procent sedan prestationskravet slopades, anser Annika Strandhäll att det var rätt beslut.
– Det handlar om att förflytta satsningen från att tro att personalen i de här verksamheterna ska springa snabbare för att man har ekonomiska incitament, till att faktiskt ta i grundproblemet som är kompetensförsörjning, säger hon.