Människorättsaktivister i Zambia jublar sedan landet har tagit bort dödsstraffet ur landets brottsbalk. Det är dessutom inte längre straffbart att kritisera landets ledare.
Dödsstraffet och förbudet av kritik mot landets ledare har funnits i Zambias brottsbalk sedan tiden som brittisk koloni.
Beslutet om reformerna som nu klubbats igenom följer på ett maktskiftet där Hakainde Hichilema sedan 2021 tagit över som president, efter mer än 20 år som oppositionsledare.
Räcker inte
Hichilema gick bland annat till val på att utlova just denna reform och processen tog fart i maj, då presidenten bekräftade löftet och drog igång lagstiftningsprocessen.
I zambiska tidningar – som Lusaka Times på nätet – hävdar ledande oppositionspolitiker att de reformer som nu klubbats igenom inte räcker, utan att det även krävs en grundlagsändring och folkomröstning för att helt undanröja möjligheten att utdöma dödsstraff i Zambia i framtiden.
Men enligt människorättsaktivisten Brebner Changala är besluten som nu fattats ”en stor milstolpe” i arbetet med att få bort koloniala lagar som inte passar in i dagens demokratiska Zambia.
Yttrandefrihet stärks
Chefen för organisationen Center for Policy Dialogue, Caroline Katotobwe, välkomnar att yttrandefriheten i landet nu stärks.
– Vi är mycket glada över att denna förtryckarlag nu äntligen har tagits bort. Det ger ju medborgarna frihet att uttrycka sina åsikter utan risk att ställas inför rätta, vilket var fallet tidigare, säger hon om att det inte är straffbart att kritisera landets ledare längre.
Zambia har sedan 1997, som många andra länder, haft ett så kallat moratorium som stoppat verkställandet av dödsstraff.