Startsida - Nyheter

Energi · Mat med Jenny

Variera de klassiska pastasåserna

En av de vanligaste rätterna i de svenska köken är köttfärssås med spagetti. Köttfärssås är jätteenkelt att förvandla till en vegansk variant. Byt bara ut köttfärsen mot sojafärs eller röda linser. Krydda på samma sätt och servera med pasta. De allra flesta, torkade pastasorter är helt vegetabiliska men se upp för tagliatelle som ibland innehåller ägg.

Här kommer några sköna pastasåser, med varierande svårighetsgrad. Cashewnötssåsen är riktigt enkel och tar inte längre tid att laga än pastans koktid. Självklart kan man välja ekologisk sojafärs, linser, tomater, pasta och grönsaker.

Het färssås med kokos och kanel

• 1 gul lök
• 1 vitlöksklyfta
• olja
• 300 g fryst sojafärs eller kokta, röda linser
• 1 msk mangochutney
• 1 tsk sambal oelek
• 1 tsk mald ingefära
• 1 tsk kanel
• 1 paket krossade tomater
• ½ burk majs
• ½ burk kokosmjölk
• salt
• pasta, ris eller matvete

Fräs hackad lök och vitlök i olja. Rör ner färsen och fräs tills den fått färg. Rör ner chutney och kryddor. Tillsätt tomater, majs och kokosmjölk. Låt puttra i 5 min. Salta efter behov. Servera med pasta, ris eller matvete.

Spagetti med cashew-nötter

• 1 gul lök
• olja
• 300–400 g saltade cashewnötter
• 1 pkt passerade tomater
• grovmalen svartpeppar
• en kruka färsk basilika
• linguine eller spagetti

Fräs finhackad lök i olja. Mixa nötterna lätt i en matberedare. De ska bli grovkorniga. Fräs nötterna med löken tills de fått en gyllenbrun färg. Rör ner tomater och peppra efter smak. Rör ner kokt linguine och rikligt med färsk basilika. Extra salt brukar inte behövas. Nötterna är redan salta. Servera gärna med en bönsallad med blandade bönor och en senapsvinägrett.

Med färska tomater tar du såsen till en högre höjd. Foto: Jenny Luks

Bolognese med tomater

• 1 gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 2 morötter
• 4 stjälkar selleri
• 500 g färska tomater
• 2 msk olivolja
• 1 dl vitvinsvinäger
• 2 lagerblad
• 2 msk tomatpuré
• 1 kruka färsk basilika
• 300 g fryst sojafärs
• salt och peppar
• äggfri tagliatelle

Hacka lök och vitlök samt tärna morötterna och sellerin smått. Klyv tomaterna i fyra bitar vardera. Stek lök, vitlök, morötter och hälften av sellerin i olivolja i ca 3–4 min. Tillsätt tomaterna, vitvinsvinägern och lagerbladen.
Medan det kokar upp kan man med fördel mosa tomaterna lätt med en slev. Låt det puttra i 6–7 min. Tillsätt eventuellt vatten vid behov. Plocka upp lagerbladen. Tillsätt tomatpurén och hackad basilika. Tillsätt sojafärs och låt den tina i tomatsåsen.
Smaka av med salt och peppar samt tillsätt resterande selleri som blir en tuggig topping. Servera med tagliatelle.

Foto: Jenny Luks

Jenny tipsar:

Kedjor fortsätter lansera Oumph

Att den sojabaserade produkten Pulled Oumph var en lyckad satsning för Mjölbyföretaget Food for Progress, råder det nog ingen tvekan om.
Senaste kedjorna att plocka in Oumph är Circle K (före detta Statoil) som lanserat en wrap med Pulled Oumph och kedjan Donki’n Donuts som nu erbjuder  en Oumphsallad på sina kaféer. Circle K finns över hela landet, medan Donki’n Donuts främst återfinns i Stockholmsområdet.

Ost med smaker från havet

Prisbelönta och helt veganska företaget Ultuna Mejeri  presenterar en ny dessertost . Osten heter Ultuna Hav och är smaksatt med ekologisk sockertång från Atlanten. Den är, precis som de övriga ostarna i sortimentet, baserad på ekologiska cashewnötter. Ultunas produkter finns att köpa i 16 städer runt om i landet. En lista på återförsäljare hittas på ultunamejeri.se.


Ekologisk yoghurtnyhet från Planti

Det veganska mejeriföretaget Planti har lanserat sin första ekologiska sojabaserade yoghurt. Smaken är Soygurt Jordgubb/Smultron. Enligt Planti beror satsningen på en ökad efterfrågan på ekologiska produkter. Den nya soygurten kommer finnas tillgänglig i alla de stora livsmedelskedjorna.

Ekomärkning? Ja

Fairtrade? Nej

Palmolja? Nej

GMO? Nej

Pris? Ca 27:-

Volym? 0,75 l

Releasedatum: Vecka 21

Kakrecept i mobilen

Trött på alla drivor av olästa kokböcker som samlar damm i hyllan? Då kan recept i mobilen vara lösningen. Företaget Filibaba, som tidigare gett ut flera vegetariska appar, lanserar nu kakdrottningen Karolina Tegelaars bästa recept för iPad och iPhone. Appen Kakboken – utan ägg och mjölk innehåller en rad svenska klassiker, tårtor, cupcakes, munkar och annat gott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV