Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Familjär stämning när Annie Ernaux besökte Rinkeby

Litteraturpristagaren Annie Ernaux i samtal med elever från Rinkeby och Tensta.

Litteraturpristagaren Annie Ernaux besökte Rinkeby bibliotek för att träffa och lyssna på elever från Järva. Nobeltraditionen har 34 år på nacken och i år blev föräldrar ett centralt tema.

Nobel i Rinkeby har arrangerats sedan 1988 och besöket där litteraturpristagaren träffar barn och ungdomar från Stockholmsförorten brukar höra till de mest uppskattade ögonblicken för författarna. Den här hösten har elever i åldrarna 10 till 15 år från Enbacksskolan i Tensta och Askebyskolan och Knutbyskolan i Rinkeby läst, skrivit, reflekterat och tecknat om både Alfred Nobels och årets pristagare den franska författarens Annie Ernauxs liv och verk.

Allt leder fram till den stora dagen då pristagaren själv kommer till biblioteket i Rinkeby och tar del av arbetet och möter barnen, under stort pressuppbåd.

Författarna Gunilla Lundgren och Annelie Drewsen presenterar årets begivenhet. Foto: Katarina Andersson 
Välfyllt bibliotek i Rinkeby. Foto: Katarina Andersson 

Klockan 10 på måndagen anländer äntligen Annie Ernaux som får ta plats längst fram. Hon hinner precis få något viskat till sig av akademiledamoten Per Wästberg innan Luciatåget med Askebyskolans kör skrider in. Efter musiken tillhör scenen eleverna som presenterar och genomför de olika programpunkterna: en exposé över Alfred Nobels liv, berättelser om de egna föräldrarna – inspirerade av Ernauxs självbiografiska böcker – och tankar om fred och personlig frihet. Franska och svenska blandas, och pristagaren kan både följa med i det häfte som sammanställts och med hjälp av Françoise Sules översättning.

Till sist får Annie Ernaux själv komma upp på scen. Hon är rörd och berättar bland annat att förorten till Paris där hon bor, Cergy, också är en plats där många nationaliteter och språk samsas.

Françoise Sule t v hjälper till att översätta när Annie Ernaux och barnen samtalar. Foto: Katarina Andersson 

Efter detta bjuds på te och kaffe, pepparkakor, baklava och muffins. Annie Ernaux lotsas till ett bord där barnen turas om att slå sig ner för fika och en pratstund. Pristagaren ger inga intervjuer den här dagen, men barnen låter  sig förtjust frågas ut, filmas och fotograferas av svensk och internationell press.

Rebo Mahmod gillar den internationella atmosfären. I bakgrunden en fotoutställning inspirerad Ernauxs metod att i sina romaner utgå från gamla fotografier. Foto: Katarina Andersson 

– Det har varit kul och spännande. Det är väldigt kul att det är internationellt, det är folk från hela världen och så får vi träffa nån som har vunnit Nobelpriset, en världskändis, säger Rebo Mahmod som går i årskurs nio i Enbacksskolan i Tensta.

Nusayba Faroque är också niondeklassare i samma skola.

– Jag stod på scenen och pratade om min mor. Annie blev väldigt berörd, jag kollade in i hennes ögon och jag tänkte; vi är i samma situation, vi älskar vår mor. Så det gjorde mig rätt nervös men det gick ju bra.

Nusayba Faroque hade stöd av kompisen Maria M Ali t v när hon stod på scen framför Nobelpristagaren. ”Jag är väldigt stolt över mina vänner som står uppe på scenen”, säger Maria. 

Vad tycker du om det ni har fått läsa? 

– Vi läste stycken ur Min far i skolan, jag blev också jätteberörd av hur hon skrev om sin pappa och hur han kämpade för att familjen ska må bra, säger Nusayba Faroque, som när det blir hennes tur att sitta vid fikabordet gärna vill prata med Annie Ernaux om hur det är att vara tjej.

Författaren uppmanar henne att ha ”audace”, att vara modig, djärv, och flickors villkor var något som många kunde relatera till.

”Du väcker väldigt många tankar bland både tjejer och killar. Som tjej så känner jag igen mig väldigt mycket och precis som du vill jag göra förändringar och ta ställning”, skriver till exempel Yohana Abraham Andezien i Nobelhäftet.

Selma Ben Haj Dahman och Abdulkadir Vural i årskurs 4 presenterar tittskåpet. Det innehåller klippdockor av Annie Ernaux och hennes familj i den kombination av butik och kafé där författaren växte upp. Foto: Katarina Andersson 
Anslaget är informativt och pedagogiskt. Annie är klädd i rosa och rosett och hennes mamma har fått en blommig kjol. Foto: Katarina Andersson 

Familjen är ett annat ämne för Ernaux böcker som barnen lätt kan relatera till, säger Gunilla Lundgren, som tillsammans med Annelie Drewsen projektleder Nobel i Rinkeby.

– Jag tycker att alla år är så spännande, för man försöker hitta det som blir angeläget i skrivandet, och i år var det väldigt roligt att kunna prata om det här med min mor och min far, det är också lätt för de mindre barnen. Och då kommer man in på det här hur mycket föräldrarna arbetar och vad de vill helst för sina barn. Det var det vi kunde tag i i år, och det var också det hon uppskattade.

Under dagen har 40 barn framträtt, plus 38 i kören.

– Så det är många barns röster som har hörts, konstaterar Gunilla Lundgren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV