Socialdemokraterna vill, i väntan på att det finns en överenskommelse om att kraftigt begränsa vinsterna i skolan, stoppa etableringen av nya vinstdrivande skolor. Förslaget, ett vallöfte, presenteras på en pressträff av civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström.
– Vi vill så fort som möjligt driva igenom det, säger Ardalan Shekarabi på pressträffen.
Beskedet är ”en konsumentupplysning till väljarna” säger Shekarabi på pressträffen, men framhåller samtidigt att partiet vill underlätta etableringen av idéburna skolor.
Shekarabi säger att skolfrågan och vinsterna där är ett exempel på vad partiet menar med talet om att valet i höst enligt S, ska bli en folkomröstning om välfärden. Vinstintresset har fått fritt spelrum, säger han, och hävdar att det är dags att återta kontrollen över skattemedlen som är avsedda för skolan.
– Svenska folket ser att det här måste åtgärdas, det finns en folklig ilska mot det här, säger Ardalan Shekarabi och framhåller att opinionsmätningar visar att det finns en majoritet mot både bland väljare till vänster och till höger.
Anna Ekström hävdar att fler och fler exempel gör det tydligt att skolan inte kan fortsätta styras på ett sätt där vinstintressen dominerar. Hon nämner bland annat en granskning av en nationalekonom nyligen som tyder på att friskolor delar ut glädjebetyg, jämfört med kommunala skolor, och det faktum att Skolinspektionen häromdagen stängde en privatdriven gymnasieskola på grund av stora brister i undervisningen.
Partiet gick även 2014 till val på att begränsa vinsterna i välfärdsbolagen, däribland skolan, men förslagen har stoppats i riksdagen. Nu lovar partiet att göra ett nytt försök.
Socialdemokraterna föreslår även en gemensam antagning till alla skolor, vilket ska minska segregationen i skolan. Kötid ska inte vara en urvalsgrund.
Partiet vill se över skolpengen för att se till så att den bättre kan fördelas efter behov hos eleverna.
– Och vi vill ha ett förbud mot reklam om marknadsföring. Elever ska få kunnig studievägledning, men inte reklam, säger Anna Ekström.