Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow känner ilska och frustration över att ännu en polis skadats allvarligt i tjänsten.
Rätt utbildning och fler poliser krävs i en allt osäkrare miljö.
– Att vi är tillräckligt många är en viktig faktor för att öka säkerheten i arbetet, säger hon.
Två kvinnliga poliser har skadats, varav en allvarligt, i samband med att en man gick till våldsam attack under ett ingripande i Ljusne i Hälsingland.
– Först och främst tänker jag på kollegerna, inte minst kollegan som är allvarligt skadad. Jag hoppas verkligen att det kommer att gå bra, säger Katharina von Sydow.
– Jag blir också frustrerad och arg när kolleger skadas. Varje angrepp på polis är oacceptabelt.
Ökad utsatthet för våld
Undersökningar visar att polisernas utsatthet för hot och våld ökat. Sju av tio poliser i yttre tjänst uppger att de upplevt våld, hot eller trakasserier under det senaste året.
– Bilden och känslan är att det har ökat. Och det har inte bara ökat, det har också blivit grövre de senaste åren, säger Katharina von Sydow.
Förbundsordföranden har ingen fullständig bild av vad som ligger bakom förändringen.
– Vi har en upplevelse av att vi har fler psykiskt sjuka människor som vi hanterar. Det är också mer droger i omlopp. Det är faktorer som påverkar, men hela bilden har vi inte, säger hon.
TT: Vad ser förbundet för lösningar?
– Man måste jobba brett. Rätt utbildning, rätt utrustning och utbildning i bemötande av psykiskt sjuka. Vi behöver vara tillräckligt många för att kunna göra säkra ingripanden. Men man kan aldrig eliminera alla risker.
4 000 poliser saknas
Det skulle behövas ytterligare drygt 4 000 poliser, enligt myndighetens egna beräkningar.
TT: Hur viktig är bemanningen för att minska riskerna?
– Kan man skicka två patruller på ett ärende är det ju säkrare än om man skickar en. Sedan vet man inte alltid hur ett larm utvecklas, säger Katharina von Sydow.
– Säkra ingripanden blir ännu säkrare om man har mer än en patrull.
Polisens nationella mediecenter vill inte uttala sig i frågan utan hänvisar till den aktuella polisregionen, eftersom det är en pågående förundersökning.
Fakta: Våld och hot mot poliser
Novus gjorde 2021 en medlemsundersökning på uppdrag av Polisförbundet om polisers utsatthet för hot och våld i arbetet.
2 138 poliser intervjuades.
55 procent svarade att både våld och hot blivit grövre under de senaste fem åren.
43 procent tyckte att våld blivit mer utstuderat och 48 procent att hot blivit det.
35 procent upplevde att våld blivit vanligare och 41 procent att hot blivit det.
Bland ingripandepoliser hade 73 procent utsatts för verbala hot under det senaste året och 64 procent hade utsatts för våldsamt motstånd.
22 procent av poliserna i yttre tjänst hade blivit spottade på, 21 procent hade utsatts för sparkar, 18 procent för slag och 12 procent för fyrverkerier.
Källa: Rapporten ”Polisman i tjänst ska tåla …”