I södra Bohuslän har nästan 80 procent av allt ålgräs försvunnit det senaste decenniet. Nu får länsstyrelsen i Västra Götaland tillsammans med forskare på Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att ta fram metoder som kan rädda växten.
Pengarna kommer från europeiska havs- och fiskerifonden och Havs- och vattenmyndigheten.
Ålgräsängar fyller flera viktiga funktioner i haven; det stabiliserar bottnarna, gör vattnet klart och är betydelsefulla uppväxtmiljöer för fiskar – ofta kallas de för havets barnkammare. Att en så stor del av ålgräset idag har försvunnit beror bland annat på övergödning och drivande algmattor.
– Vi hoppas att åtgärder som sandtäckning av störda bottnar och tillfälliga barriärer mot drivande algmattor, i kombinationen med återplantering av ålgräs ska hjälpa det tillbaka, säger Ewa Lavett, marinbiolog på länsstyrelsen i Västra Götalands län, i ett pressmeddelande.
Utöver de elva miljonerna har forskarna och länsstyrelsen också fått pengar från Vinnova, för att med hjälp av drönare kartlägga och övervaka ålgräsets utbredning.
Arbetet inleds under sommaren, då åtgärder kommer att testas på flera platser mellan Göteborg och Lysekil. Projektet kommer att pågå i fyra år.