Kravet på klimatskadestånd dominerar FN-mötet COP27 i Egypten. Sverige är ett av de länder som går emot de fattigare ländernas önskan om en särskild fond för finansiering av skador och förluster – vilket får kritik.
– Betala för skador och förluster!
Slagropet ekar då och då mellan väggarna på de stora konferenskomplex i Sharm el-Sheikh som har samlat tiotusentals delegater för klimattoppmötet COP27. Den stora stridsfrågan handlar om finansiering för klimatrelaterade skador och förluster.
De mest utsatta länderna kräver kompensation från de länder som har har stått för lejonparten av de klimatskadliga utsläppen av växthusgaser medan rikare länder håller emot av rädsla för att ställas inför astronomiska skadeståndskrav om de skulle erkänna historiskt ansvar för klimatförändringarna.
Nattmangling
Att EU och USA ens gick med på att frågan om skador och förluster kopplat till finansiering togs med på den officiella dagordningen ses som ett genombrott i Sharm el-Sheikh. Men hur kompensationen ska se ut och på vilket sätt den ska betalas ut finns det vitt skilda uppfattningar om – vilket lär leda till sena kvällar på COP27.
– När det gäller frågan om skador och förluster kan man vänta sig nattmangling. Det är den fråga som kommer att bli allra tuffast på sluttampen, säger Mathias Fridahl, klimatforskare vid Linköpings universitet, till TT:s utsända i Sharm el-Sheikh.
– Det är som bäddat för att bli en stor konflikt de sista dygnen. Det handlar om huruvida vi ska komma härifrån med en så kallad facilitet, att man inrättar en fond. Eller om det är något som det ska förhandlas vidare om eller något som ska skötas inom ramarna för existerade institutioner, till exempel Gröna klimatfonden.
Sverige bromsar
Sverige är ett av de länder inom EU som motsätter sig en ny fond eller facilitet för att finansiera återuppbyggnad efter bland annat väderrelaterade katastrofer kopplade till klimatförändringarna.
– Landskapet för klimatfinansiering är redan splittrat som det är. Dessutom får vi ofta höra från utvecklingsländer om de utmaningar de kan ha för att få tillgång till den finansiering som finns, sade Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie inför klimatmötets start.
– Därför är vår bild att det är bättre att fokusera på att stärka det nuvarande systemet och de kanaler som finns så att de fungerar bättre.
Klimataktivisten Greta Thunberg är kritisk till den svenska linjen.
”Den här fonden skulle ge avgörande stöd för de mest drabbade – det är en fråga om liv och död för otaliga människor”, skriver hon på Twitter.
"Vill förhala"
Sverige risas också av representanter för den internationella paraplyorganisationen Climate Action Network (CAN).
– Sverige blockerar alla former av framsteg inom EU för en robust diskussion kring det stöd som EU behöver ge till de minst utvecklade länderna, till östater, till samhällen i Pakistan som ställs inför klimatförödelse och försöker återhämta sig, säger Eddy Pérez från CAN Kanada i ett videoklipp.
– Sverige vill bara förhala och blockerar alla former av framsteg i processen. De är frånkopplade verkligheten.
TT har sökt klimatminister Romina Pourmokhtari (L) som avböjer att kommentera kritiken.
Årets klimatmöte är tänkt att avslutas på fredag men det finns stor risk för att oenighet mellan länderna i flera frågor gör att det kommer att dra över in på helgen.
– Det är jättemycket som ska bli klart på kort tid så det finns stor risk att förhandlingstiden inte räcker, säger Fridahl.