Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Årets second hand-julklapp utsedd

Tillsammans med svenska folket har den ideella second hand-aktören Myrorna för första gången utsett årets second hand-julklapp.

Enligt en undersökning som genomförts på uppdrag av Myrorna vill svenska folket både få och ge julklappar som inte är nyproducerade. Högst upp på listan inför julen 2022 ligger tavlan. 

Utöver tavlor är smycken, böcker och ljusstakar några av de ting som toppar listan över de julklappar som svenska folket kan tänka sig att köpa och få begagnat. För den som är på jakt efter en tavla finns mycket att välja bland, från litografier och etsningar, till akvarell- och oljemålningar.

– Det är en riktig skattjakt att bläddra bland våra tavlor. Vill man ge bort en tavla finns det alla möjligheter att hitta något riktigt personligt och unikt, säger Åsa Blomberg, marknadschef på Myrorna, i ett pressmeddelande. 

Enligt Åsa Blomberg är det fler kunder än tidigare som besöker Myrornas butiker, något som kopplas till den ekonomiska utvecklingen och stundande lågkonjunkturen.

– Även om första besöket är på grund av att plånboken är tunnare än vanligt, så hoppas vi det ska leda till att fler får upp intresset för begagnat. Det är både hållbart, roligt och ekonomiskt. 

Tillsammans med konstexperten Claes Moser har Myrorna tagit fram följande fem tips i jakten på julklappstavlan: 

1. Pröva dina vingar

Ha gärna ett mål med din second hand-runda, men utan att känna att du måste göra ett fynd. Förr eller senare hittar du något som du blir intresserad av. 

2. Inspektera baksidan

Ofta är baksidorna fulla av information, via etiketter eller signaturer.

3. Ta en närmare titt

Hur är tavlans skick? Saker som är bra att vara uppmärksam på är huruvida färgen börjat släppa, om ramen är trasig eller tavlan blivit utsatt för fukt. 

4. Våga patina

Patina är del av tavlans livsresa och kan vara mycket vackert. 

5. Dokumentera mera

Be om kvitto och ställ frågor om verket. Fota din tavla om skriv upp vem som målat den. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV