Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

”De mest utsatta betalar priset”

En flicka vid tältläger i Jaffarabad, Pakistan, där översvämningarna fått enorma konsekvenser och krävt minst 1 700 människoliv.

Torka, översvämningar och bränder – klimatförändringarna drabbar redan människor hårt världen över. Nu måste de rika länderna dramatiskt öka det finansiella stödet för att hjälpa sårbara länder att klara påfrestningarna.

Det är budskapet i en ny rapport från FN:s miljöorgan Unep.

Enligt rapporten ökar gapet mellan de risker som klimatförändringarna för med sig – och vad som görs för att anpassa samhället till riskerna. Både när det gäller planering, finansiering och genomförande av åtgärder för att kunna hantera exempelvis stigande havsnivåer, värmeböljor och kraftiga skyfall.

Extrema väderhändelser kommer, enligt forskarna, att bli allt vanligare i takt med att jordens medeltemperatur stiger – och bara i år har flera sådana slagit hårt mot mänskligheten. Bland annat översvämningarna som satt stora delar av Pakistan under vatten, och sommarens värmebölja över norra halvklotet som orsakade farliga skogsbränder, framhåller Inger Andersen, verkställande direktör vid Unep.

För lite – för långsamt

”Världen måste omedelbart minska utsläppen av växthusgaser för att begränsa effekterna av klimatförändringarna. Men vi måste också skyndsamt öka ansträngningarna för att anpassa oss till de effekter som redan är här och de som kommer” säger hon i ett pressmeddelande.

Ländernas arbete med klimatanpassning går visserligen framåt, men finansieringen för att sätta planerna i verket släpar kraftigt efter, enligt rapporten som har titeln ”För lite – för långsamt”.

De rika länderna har misslyckats med att ge de 100 miljarder dollar per år som de lovat att ge utvecklingsländerna i klimatstöd. År 2020 uppgick summan till 83 miljoner och av dem gick endast 29 miljoner till klimatanpassning.

"De mest utsatta betalar priset"

Det är tio gånger lägre än det uppskattade behovet i utvecklingsländerna, enligt den nya rapporten.

”De mest utsatta människorna och samhällena får betala priset. Detta är oacceptabelt”, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande.

Rapporten släpps inför klimatmötet COP27 som inleds på söndag i Egypten. Där väntas en brännande fråga bli just hur rika länder ska leva upp till sina löften om att stötta utvecklingsländer med pengar för bland annat klimatanpassning och omställning.

Under mötet måste nu de rika länderna följa upp sina löften och se till att öka investeringarna, betonar Unep i sin rapport.

Fakta: Klimatanpassning

Jorden har redan blivit varmare och den förändringen kommer att fortsätta. Hur stor uppvärmningen blir beror på utsläppen av växthusgaser och hur snabbt de kan minskas.

Men vid sidan av att arbeta med utsläppsminskning anses det bli allt viktigare att anpassa samhället till ett förändrat klimat. Det kan handla om mildare och blötare vintrar, stigande havsnivåer, ändrade flöden i vattendrag och längre perioder av torka. Extrema väderhändelser väntas bli vanligare.

Klimatanpassning innebär att rusta samhället och verksamheter för de nya utmaningar som en ökad uppvärmning ger. Då minskas sårbarheten.

Källa: Myndighetsnätverket för klimatanpassning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV