Vår nytillträdda regering som knappt hunnit sätta sig på sina stolar tänker nu som lobbyister gå de utländska gruvbolagens ärenden och muta sig till en mer välvillig inställning till miljöfarliga gruvor, skriver Willy Neumann.
DEBATT. Enligt uppgifter i media ska det tillsättas en utredning om ekonomiska bidrag från staten till kommunerna för öppnandet av gruvor. Det skulle vara att blidka de styrande i en kommun så att de blir mer vänligt inställda till en kommande miljöfarlig gruvverksamhet.
Den nyss tillträdda regeringen går nu tydligen ett steg längre än den tidigare socialdemokratiska regeringen, med sin minister som älskade gruvor.
Vår nytillträdda regering som knappt hunnit sätta sig på sina stolar tänker nu som lobbyister gå de utländska gruvbolagens ärenden och muta sig till en mer välvillig inställning till miljöfarliga gruvor.
Det talas vid olika tillfällen, inte minst från EU-håll, om att fyndigheterna vid Norra Kärr skall vara unika i sitt slag. Det unika i sammanhanget är att Norra Kärr gränsar till en av norra Europas största vattentäkter som snart förser en halv miljon människor med dricksvatten.
I nuläget finns det globalt cirka 800 stycken gruvor där man utvinner REE-metaller varav hälften är belägna i Nord- och Sydamerika och resterande i Asien och Sydafrika.
Till saken hör att det sker en stor export av dessa metaller från USA till Kina för bearbetning då att man själv inte vill handha processen. Så talet om att Norra Kärr skulle vara en unik plats är ett argument för att prospektörerna ska kunna driva sin önskan om en gruva.
Att vår regering under starka påtryckningar från Bryssel nu ska försöka påverka kommunerna med pengar till att medverka med att förse unionen med REE-metaller måste stark ifrågasättes.
Än värre blir det när man i sammanhanget talar om grön el, det vill säga tillverkning av batterier med mera. Ett berg som innehåller uran och torium och därtill har sprickbildningar till en vattentäkt som Vättern kan bara klassas som en stor miljöfara flera generationer framåt.
Räcker det inte med att stora delar av Vätterns botten redan är död på grund av Zinkgruvans arsenikutsläpp, Aspa Bruks utsläpp, Försvarsmaktens PFAS-utsläpp och beskjutningar i Vättern?
Vi har nu kommit till en punkt där vi alla nu måste inse vad det är som står på spel med vår natur och att det handlar om hur vår kommande framtid ska se ut.
Att våra nu valda företrädare i riksdagen driver ett mycket farligt och kortsiktigt spel med våra naturresurser måste stoppas. Frågan måste upp i samtliga regioner och kommuner och de bör inte låta sig köpas till skövling av naturen.