Söndagens val i Brasilien har inte bara betydelse för brasilianarna. Det som händer med Amazonas påverkar också i förlängningen klimatet och långt fler människor i världen. Det menar journalisten Eliane Brum. Syre har också pratat med en väljare som känner sorg.
Klimatforskningen menar att Amazonas har en brytpunkt för när området inte längre klarar av att vara en regnskog längre, utan skulle börja förvandlas till en stor savann. Den brytpunkten uppskattas ligga någonstans vid en avskogning på mellan 20 och 25 procent.
Den brasilianska journalisten Eliane Brum mottog nyligen Vladimir Herzogpriset, det främsta brasilianska priset för journalister som skriver om mänskliga rättigheter. I sitt tacktal fokuserade hon på kampen för Amazonas, som också är temat för hennes bok Banzeiro Òkòtó: resa till Amazonas världens centrum.
”Jag vill mycket uttryckligen säga att om Bolsonaro väljs på söndag är Amazonas över. Han dödade 2 miljoner träd på mindre än 4 år. Skogen har redan nått 20 procents avskogning när den point of no return som förutspås av forskare ligger på mellan 20 och 25 procent”, sa hon enligt nyhetsbyrån Pressenza.
Hon fortsatte med att säga att valet är viktigt. För världen.
”Om Amazonas tar slut kommer barnen till oss alla här att ha en fientlig framtid. Barnen på andra sidan jorden kommer att ha en fientlig framtid! Detta är inte det viktigaste valet i brasilianernas liv, det är ett avgörande val för planeten. Det är ett ännu mer avgörande val för de icke-människor (djur) som inte ens kan rösta för att stoppa förstörelsen”.
Hon konstaterade att inte heller med Lula som president kommer det bli en enkel kamp för Amazonas.
”Om Bolsonaro vinner kommer skräcken att vara på en nivå som inte ens de av oss som har sett blodet (av de som dör i den brinnande regnskogen) är kapabla att föreställa sig. Lulas seger är vår bästa chans, men det blir ändå väldigt svårt. I detta val står vi mellan katastrofen och det mycket svåra.”
"Finns inget positivt"
En annan som inte är entusiastisk över någon av de båda presidentkandidaterna är väljaren Leonardo Figueiredo, 37 år, från São Paulo. Sorg är snarare känslan han känner inför den senaste tidens valkampanj i Brasilien.
– Det finns inget positivt med varken Lula eller Bolsonaro.
Han menar att Brasilien i stort är uppdelat i två grupper, där båda sidorna främst vill ”rädda” Brasilien fån den andra sidan. Själv identifierar han sin känsla med en tredje grupp.
– En känsla av moraliskt nederlag… att se människor slåss över varandras misstag istället för att planera för framtida utveckling.
Mycket av valkampanjen har handlat om att dra upp gamla skandaler i ljuset igen för att visa på hur usel motståndaren är, menar han.
Själv kan han inte lyfta fram en fråga som är viktigast för honom i valet, men miljön är en viktig nyckelfråga.
"Komplexa frågor"
– Men vi har ett väldigt komplext land med många komplexa frågor, så att förenkla leder bara till populism, säger han.
När det gäller miljöfrågorna så är Bolsonaro värre än Lula, åtminstone i det han säger kring att prioritera gruvor och jordbruk framför naturvård, menar han. I praktiken är det hela lite luddigare.
– Lula hade ett bra bra period för miljön när Marina Silva blev miljöminister, men det var nog mer hennes agenda, säger han.
Han återkommer till att det finns många frågor som en blivande president borde ta tag i.
– Vi har ett superkorrupt politiskt system, där politiker kan behålla sina privilegier och stärka sin egen makt, säger han.
– Dessutom är vi ett väldigt ojämlikt land. Det är sånt som en presidentkampanj borde adressera.
– Miljön skulle kunna innebära ett riktigt tillfälle om man bara tog tag i det hela strategiskt. Om det fanns en plan.